Na hlavný obsah

Štát nemá vykryté každé štvrté euro výdavkov. Vláda by mala začať šetriť, apelujú ekonómovia

Výkon slovenskej ekonomiky stojí a padá najmä na vývoze našich firiem.

Štát nemá vykryté každé štvrté euro výdavkov. Vláda by mala začať šetriť, apelujú ekonómovia
Premiér Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenská ekonomika by mohla tento rok rásť zhruba trojpercentným tempom. Odhaduje to Národná banka Slovenska (NBS). Inflácia sa načas vráti do normálu, reálne mzdy porastú. Ekonómovia však upozorňujú, že každé štvrté euro výdavkov nemá štát vykryté. Vláda by tak podľa odborníkov mala razantnejšie šetriť.

Výkon slovenskej ekonomiky stojí a padá najmä na vývoze našich firiem. Zahraničný obchod však momentálne pokrivkáva.

Ekonomické výhľady na rok 2024 rozobral redaktor Ivan Tománek s odborníkmi v Správach RTVS:

„Sme malá a otvorená ekonomika a naši kľúčoví obchodní partneri, mám na mysli Nemecko, sú v problémoch z hľadiska ekonomického rastu. To sa ukazuje aj na našom zahraničnom obchode,“ povedal guvernér NBS Peter Kažimír.

Po slabom hospodárskom vývoji zaznamenanom v prvej polovici roku 2023 začala nemecká ekonomika druhú polovicu roka s miernym poklesom výkonnosti.

Nemecký Spolkový štatistický úrad tvrdí, že krajina mala v prvej polovici roka 2023 slabý hospodársky vývoj. „Druhá polovica roka začala s miernym poklesom výkonnosti,“ doplnil úrad.

Fico chce hľadať investície v Ázii a Latinskej Amerike

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) povedal, že veľké investície v rámci západnej Európy sa významne vyčerpali. „Musíme hľadať niekde inde. Mňa zaujíma Čína, Vietnam a časť Latinskej Ameriky,“ dodal.

Trh práce zostáva podľa odborníkov stabilný. „V uplynulých kvartáloch miera nezamestnanosti bola dokonca na hranici historického minima. Predpokladáme, že ani v najbližších kvartáloch sa situácia nebude rapídnym spôsobom zhoršovať,“ potvrdil analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Naše hospodárstvo sa bude v tomto roku spoliehať na spotrebu domácností. Vláda zmrazila ceny energií, to dočasne zníži infláciu z dvojciferných hodnôt na zhruba tri percentá. Ľudia tak uvidia v peňaženkách viac peňazí.

„Reálne mzdy budú rásť o štyri percentá. To je omnoho výraznejší rast ako sme predikovali predtým,“ odhadol hlavný ekonóm NBS Martin Reiner.

Sekera presiahla šesť percent

Ekonómovia pripomínajú vláde, že štátna pomoc s hypotékami, s energiami, ale aj 13. dôchodky a rodičovské dôchodky vytvárajú tlak na verejné financie. Sekera v štátnej pokladnici presiahla šesť percent. Vláda by preto mala predovšetkým šetriť.

Analytik z VÚB banky Michal Lehuta povedal, že znižovanie výdavkov je nepopulárne opatrenie. „To sa v tomto roku nedeje aj napriek tomu, že vláda to tvrdí. V princípe sa deje to, že z jednej peňaženky sa peniaze presúvajú do druhej. Deficit v tomto roku môže byť ešte vyšší ako vlani,“ vysvetlil.

„Už od nového roku začneme robiť na ďalšom konsolidačnom balíku a budeme hľadať priestor, aby sme vedeli ľuďom pomôcť,“ tvrdil ešte v decembri 2023 minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika