Na hlavný obsah

Bratislavské školy dostali vyhrážky. Odosielateľ použil ruský e-mail, podľa psychológa za tým môžu byť aj deti

Prípadom sa zaoberá NAKA.

Bratislavské školy dostali vyhrážky. Odosielateľ použil ruský e-mail, podľa psychológa za tým môžu byť aj deti
Žiakov viacerých bratislavských škôl museli v piatok (3. 5.) evakuovať. Foto: RTVS

Na viacerých školách v Bratislave mali rušné ráno. Riaditelia museli deti evakuovať. Emailom prišli vyhrážky. Psychológovia hovoria, že za tým mohli byť aj deti, ktoré chceli na seba upútať pozornosť. Prípadom sa zaoberá Národná kriminálna agentúra. Ide o vážny trestný čin.

„Okolo ôsmej hodiny som dostal výhražný e-mail, nahlásenie nebezpečenstva o výbušnine v budove školy. Tú sme okamžite evakuovali. Polícia veľmi promptne prišla a prehľadali sme spoločne budovu školy,“ uviedol riaditeľ ZŠ na Lachovej ul. v Bratislave Martin Capek.

„Žiakom sme len povedali, že je nejaká evakuácia školy. Nechceli sme ich zbytočne nejako vystresovať,“ pokračoval učiteľ z rovnakej školy Adam Mihál.

Vyhrážkam bratislavským školám z 3. mája 2024 sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Andrea Škutová:

Polícia na školách nenašla žiadne výbušniny. Napriek tomu riaditelia prerušili výučbu. Po deti si museli prísť rodičia. Výhražné emaily rieši Národná kriminálna agentúra (NAKA).

„V spolupráci s inými zložkami policajného zboru vykonáva úkony smerujúce k zadokumentovaniu tejto trestnej činnosti a odhaleniu autora emailu,“ pokračoval hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

Ruská e-mailová adresa

Adresa odosielateľa mailu sa končila koncovkou RU, to znamená, že ho vytvorili na ruskej mailovej stránke. Odborník na IT hovorí, že vytvoriť emailovú adresu zo Slovenska, no s koncovkou iného štátu je jednoduché. Upozorňuje však na to, že nájsť páchateľa môže byť náročnejšie.

„Mnoho informácií, ktoré môžu získať a využiť je závislých od toho, do akej miery spolupracuje s nimi poskytovateľ e-mailu. Tým, že je v Rusku, tak nie je veľmi pravdepodobné, že by bol ochotný veľmi spolupracovať s našimi vyšetrovateľmi,“ myslí si odborník na IT Ján Trangel.

Psychológ upozorňuje, že za takýmito hrozbami sú často deti. Stále však ide o trestný čin, za ktorý môžu dostať až dvojročný trest odňatia slobody.

„Dosiahnu na chvíľu nejaký typ uspokojenia, že zablokovali vyučovanie, vyvolali strach. Ale myslím si, že primárne to, čo tieto veci ukazujú je že, niekto ukazuje na to, že sa nemá dobre a potrebuje pomoc,“ dodal psychológ Viktor Križo.

Pri evakuácii neboli zranené žiadne deti. Vyučovanie by malo pokračovať v pondelok (6. 5.) v bežnom režime.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny