Na hlavný obsah

Jedna z najstarších stavieb v L. Mikuláši sa rozpadáva. Majiteľ chce namiesto záchrany stavať apartmány

V jeho okolí chce majiteľ stavať apartmány.

Jedna z najstarších stavieb v L. Mikuláši sa rozpadáva. Majiteľ chce namiesto záchrany stavať apartmány
Chátrajúci kaštieľ v Liptovskom Mikuláši. Foto: RTVS

Jedna z najstarších stavieb v Liptovskom Mikuláši sa rozpadáva. Kaštieľ Palugyayovcov je národnou kultúrnou pamiatkou. Pre zničenú strechu hrozí podľa pamiatkarov jeho znehodnotenie. Majiteľ kaštieľa chce v jeho okolí stavať apartmány.

Diery v streche kaštieľa nahnevali viacerých obyvateľov liptovskomikulášskej časti Palúdzka. „Ako to dostal ten nový majiteľ, tak to začalo chátrať. Môže sa narušiť statika, môže tam začať práchnivieť drevená konštrukcia. Jednoducho sa budova môže dostať do havarijného stavu, kedy v podstate majiteľ dostane povolenie na demoláciu budovy,“ upozorňuje obyvateľ Liptovského Mikuláša Vladimír Joob.

Kaštieľ zo začiatku 16. storočia je jednou z najstarších stavieb v meste a spolu s vedľajšou sýpkou je národnou kultúrnou pamiatkou.

Chátrajúcemu kaštieľu v Liptovskom Mikuláši sa v Správach RTVS o 16:00 h venoval redaktor Milan Velecký:

„Vlastnil ho rod Palugyayovcov, ktorý bol celouhorsky významný. Boli z toho rodu kráľovskí radcovia, župní úradníci,“ hovorí historik Peter Vítek.

Bývanie v okolí kaštieľa

Liptovskomikulášsky kaštieľ vlastní bratislavská spoločnosť Nelly Consulting. Na viaceré naše snahy stretnúť sa a vysvetliť, ako chce kultúrnu pamiatku zachrániť, spoločnosť neodpovedala. Na webovej stránke predstavuje projekt bývania v okolí kaštieľa.

,,Žiaľ, nemám pocit, že by ten vlastník chcel s nami spolupracovať alebo že by bol ochotný spolupracovať. Pretože sa nezúčastnil ani na štátnom pamiatkovom dohľade,“ vyhlásil riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Žiline Miloš Dudáš.

Súčasťou projektu malo byť 100 nových apartmánov s vlastným wellness a luxusnou vinotékou v bývalej sýpke. Apartmány majiteľ stavať nezačal a sýpku s kaštieľom necháva upadať.

„Vydáme rozhodnutie o náprave, aby on zabezpečil objekt proti znehodnocovaniu. Teda aby zabezpečil strechu voči dažďu a prenikaniu dažďovej vody do priestoru kaštieľa,“ povedal Dudáš.

Pamiatkari tvrdia, že zákon im nedovoľuje konať rýchlejšie, a veria, že majiteľa nakoniec presvedčia, aby kaštieľ opravil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny