Na hlavný obsah

Strategické letisko Sliač sa zrejme nepodarí zrekonštruovať ani tento rok, pre RTVS to potvrdil minister obrany R. Kaliňák

Modernizovať ho potrebujeme pre prílet stíhačiek F-16.

Strategické letisko Sliač sa zrejme nepodarí zrekonštruovať ani tento rok, pre RTVS to potvrdil minister obrany R. Kaliňák
Prvá americká stíhačka F-16 so slovenským znakom. Foto: RTVS

Strategické vojenské letisko Sliač sa zrejme nepodarí zrekonštruovať ani tento rok. Pre RTVS to povedal minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Modernizovať ho potrebujeme pre prílet stíhačiek F-16. Súčasná vláda kritizuje za nečinnosť tú bývalú. Rezort obrany teraz zvažuje umiestniť nové stroje na letisku v Kuchyni.

Prvú stíhačku F-16 z USA, ktorá nesie slovenský znak, už zhotovili a ďalšie sú vo výrobe. Po ich dokončení mali pristáť na letisku Sliač, ktoré v tomto čase už malo stáť zmodernizované.

Že sa rekonštrukcia stihne do roku 2022 sľuboval v roku 2019 vtedajší minister obrany Peter Gajdoš. Odvtedy sa v kresle šéfa obrany vystriedali ďalší dvaja ministri – Jaroslav Naď a Martin Sklenár. No stavebný ruch na letisku stále nevidno.

Rekonštrukcii letiska Sliač sa v relácii Správy :24 venoval redaktor Andrej Bálint:

„Projekt bol vládou Petra Pellegriniho absolútne zanedbaný a my sme mali tri roky na to, aby sme pripravili všetku dokumentáciu a realizovali všetky stavebné kroky,“ povedal Naď.

Doteraz letisko modernizovali iba čiastkovo. Rozšírenie rolovacích dráh či vybudovanie vstupov od obce Sielnica – teda dôležitá časť rekonštrukcie – sa tak skoro nezačne.

Začne sa v lete?

„Tá ešte nevie začať minimálne rok. Aj keď budeme naďalej pokračovať v najvyššom tempe, aj keď to zrýchlime, keď sa o to začneme starať. Pretože predchádzajúca vláda sa nestarala, tak teoreticky môžeme začať v lete,“ priblížil minister Kaliňák.

Práve vtedy by na Slovensku mali pristáť prvé stíhačky zo Spojených štátov. Rezort obrany zvažuje, že ich dočasne umiestni na letisku pri Malackách práve preto, že letisko na strednom Slovensku ešte nebude pripravené.

„Nie je to ideálne, pretože prichádzame o vzácne minúty času, počas ktorého by mohli tieto lietadlá vyštartovať. Na druhej strane je zase bezpečnejšie, pokiaľ sú od východnej hranice vzdialené dostatočne v prípade, že sú práve na zemi,“ myslí si bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

Minister obrany chce ešte hovoriť s obyvateľmi obidvoch regiónov o pozitívach a negatívach umiestnenia stíhačiek. Potom by mal rokovať so Severoatlantickou alianciou, či sa môžu F-16 dočasne presunúť zo Sliača do Malaciek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko