Na hlavný obsah

V Británii chcú kontrolovať vek kupujúcich pomocou kamier s umelou inteligenciou. Predajcov majú ochrániť pred útokmi

V Británii pri preukazovaní veku dochádza ku konfliktom.

V Británii chcú kontrolovať vek kupujúcich pomocou kamier s umelou inteligenciou. Predajcov majú ochrániť pred útokmi
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Kamery s umelou inteligenciou pri pokladniach v potravinách. Zvažuje to britská vláda. Chce tým zabrániť, aby si maloletí dokázali kúpiť alkohol. Inteligentné snímače by kontrolovali vek kupujúcich. Obchodníci to vítajú, podľa nich by to znížilo počet agresívnych útokov neplnoletých na pokladníkov.

V Británii síce platí zákaz predaja alkoholu pre zákazníkov pod 18 rokov, no každý, kto vyzerá mlado, sa po výzve predavača musí legitimovať. To veľakrát spôsobuje konflikty. Inteligentné kamery by to mali zmeniť.

Zariadeniu stačia tri sekundy nato, aby odhalilo vek človeka. Ak systém vyhodnotí, že osoba je mladšia ako 25 rokov, počítač vyzve pracovníka na dodatočnú kontrolu.

O nových technológiách v britských obchodoch zisťoval v relácii Správy :24 redaktor Viliam Ovsepian:

„Chceme umožniť používanie nových technológií, ktoré zvýšia bezpečnosť predajcov a urýchlia nakupovanie pre ľudí,“ odôvodnil v písomnom stanovisku námestník ministra vnútra Spojeného kráľovstva Chris Philip.

Maloobchodníci aj potravinové reťazce vládnu iniciatívu vítajú. Tvrdia, že ich predavači čelia denne tisícom vyhrážok aj agresívnym útokom, a to len preto, že chcú zistiť vek kupujúcich.

„Všetky negatívne skúsenosti vplývajú na psychiku mojich zamestnancov. Niekoľkí z nich len nedávno dali výpoveď. Nové kamery uvítame, pretože ľudia by mohli rozhodnutie technológie skôr prijať, hoci ani ona nám nezaručí stopercentnú ochranu,“ uviedol majiteľ obchodu Ben Selvaratnam.

Kamery s umelou inteligenciou nebudú získavať údaje ľudí, ani uchovávať ich fotografie. Napriek tomu sú niektorí obyvatelia Spojeného kráľovstva voči technológii skeptickí.

„Spojené kráľovstvo je zamorené kamerovými systémami. Sú všade, na každom kroku. Sú aj v obchodoch a pridávať ďalšie mi nepríde ako šťastný nápad,“ povedal obyvateľ Londýna.

Kritici nápadu sa zamýšľajú do akej miery sa budú mladí Briti snažiť systém obísť. Napríklad nasadením masky starého človeka, nalepením umelých fúzov či dokreslením vrások okolo očí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet