Na hlavný obsah

V Česku budú naďalej platiť znížené valorizácie dôchodkov. Ústavný súd ČR odmietol argumenty opozície

Súd pripomenul medzigeneračnú solidaritu.

V Česku budú naďalej platiť znížené valorizácie dôchodkov. Ústavný súd ČR odmietol argumenty opozície
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Česku zostávajú v platnosti znížené valorizácie dôchodkov. Potvrdil to Ústavný súd ČR. Odmietol tak argumenty opozície, že novela dôchodkov bola prijatá neústavne.

Vláda vlani upravila mechanizmus zvyšovania penzií. Stúpli, ale menej. Priemerný dôchodok sa tak nezvýšil o 1 750 korún, ale len o 760. Vláda znížením valorizácii ušetrila 19,5 miliardy korún. Tŕňom v oku opozície sa stala domnienka, že vláda zneužila stav legislatívnej núdze.

„Nedá sa tvrdiť, že sa parlamentnej opozícii odoprelo právo sa návrhu zákona vyjadriť z dôvodu nedostatku času, keď čas, ktorý k tomu dostala, využívala k zjavným obštrukciám a nie k vecnému prejednávanie návrhu zákona,“ uviedol sudca spravodajca Ústavného súdu ČR Vojtěch Šimíček.

Téme zníženej valorizácie dôchodkov v Česku sa vo večerných Správach RTVS venovala redaktorka Katarína Vítková:

O zákone rokovali päť dní

Zákon ktorý, mal dva paragrafy a desať riadkov snemovňa prerokovávala napokon päť dní. Z 95 hodín tvorili väčšinu prejavy opozície v snahe zdržať prijatie zákona.

„Cieľom obštrukcie bolo zabrániť tomu, aby došlo ku krádeži a zníženiu valorizácie za jún roku 2023. Vždy máme nejaký cieľ a myslím si, že päť dní nebola až taká dráma,“ povedala predsedníčka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Zatiaľ čo predkladateľka netajila sklamanie, ministri vlády radosť. Súd uznal ich argumenty, že mimoriadne valorizácie mohli spôsobiť hospodárske škody.

„Z ústavného hľadiska je trestuhodná nečinnosť vlády, pokiaľ nereaguje na demografický vývoj. To nie sú prekvapivé tvrdenia, môžem byť spokojný s výsledkom, že Ústavný súd veľmi zrozumiteľne zamietol tých, ktorí navrhovali zrušenie zákona,“ uviedol minister financií ČR Zbyněk Stanjura.

Ústavný súd v závere nálezu pripomenul i medzigeneračnú solidaritu. S apelom správať sa zodpovedne a budovať dôchodkový systém spravodlivý i voči platcom, z ktorých sa raz stanú jeho príjemcovia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet