Na hlavný obsah

V komerčnom chove pri Komárne potvrdili vtáčiu chrípku, veterinári musia zlikvidovať 40-tisíc kusov nosníc

Proces likvidácie chorého chovu sa podľa hovorkyne začína v utorok.

V komerčnom chove pri Komárne potvrdili vtáčiu chrípku, veterinári musia zlikvidovať 40-tisíc kusov nosníc
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V komerčnom chove nosníc v Zlatnej na Ostrove v okrese Komárno hygienici potvrdili vtáčiu chrípku. Informovala o tom Veronika Daničová, hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Spresnila, že v piatok (26. 1.) na farme Nový Pavol zaznamenali zvýšený úhyn kurčiat, 150 kusov.

Koncentrujú sa tu dva chovy. Prvý, kde sa nachádza 40-tisíc kusov nosníc, musia veterinári zlikvidovať. Druhý chov s veľkosťou 200-tisíc kusov hydiny veterinári v týždňovej inkubačnej dobe intenzívne monitorujú a prijali aj prísne opatrenia, aby sa vírus nerozšíril.

Proces likvidácie chorého chovu sa podľa hovorkyne začína v utorok (30. 1.) Na farme už prijali bezpečnostné a hygienické opatrenia. Z nákladov na utratenie, ktoré farme vzniknú, ministerstvo pôdohospodárstva podľa nej zo zákona uhradí 50 percent.

„Predpokladaným zdrojom nákazy pre toto primárne ohnisko je pravdepodobne nepriame zavlečenie vírusu prostredníctvom nakazených voľne žijúcich vtákov. V okolí sa zvyknú na vodných plochách zdržiavať napríklad labute vo vyšších počtoch. U týchto vtákov boli takisto zaznamenané úhyny a boli odoberané vzorky na účel laboratórneho vyšetrenia na prítomnosť vírusu H5N1. Epizootologické šetrenie naďalej prebieha,“ dodal ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

Oblasť je podľa Bíreša riziková. V pásme do desiatich kilometrov sa nachádzajú ďalšie komerčné chovy hydiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny