Na hlavný obsah

Funkcie sa vzdal už druhý starosta, obaja úradovali len pár týždňov. Exstarostky rieši súd. Brunovce majú problémy dlhodobo

O obci Brunovce sme v Správach RTVS informovali neraz

Funkcie sa vzdal už druhý starosta, obaja úradovali len pár týždňov. Exstarostky rieši súd. Brunovce majú problémy dlhodobo
Ilustračná snímka - obecný úrad v Brunovciach. Foto: RTVS

Obec Brunovce pri Novom Meste nad Váhom prišla o starostu, vzdal sa funkcie. To isté urobil aj jeho predchodca. Obaja pôsobili na obecnom úrade len niekoľko týždňov. Samospráva má dlhodobo finančné problémy.

O obci Brunovce sme v Správach RTVS informovali neraz. A to aj v prípade, keď v roku 2018 nezvolená starostka pálila obecné dokumenty v sude pred úradom. Vzápätí zvolená starostka harmóniu do malej obce nepriniesla, podľa mnohých skôr chaos. Konanie oboch aktuálne rieši až súd.

„Na Okresnom súde Trenčín sú vedené dve trestné konania proti dvom bývalým starostkám obce Brunovce. V jednom prípade je na podklade obžaloby pre zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, v druhom prípade pre prečin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku,“ priblížil hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Situácii obce Brunovce sa v Správach RTVS venovala redaktorka Dominika Kusá:

Po nich sa pokúsil úrad viesť Pavol Jedlička, no keď sa dozvedel o mizérii finančného zdravia, vzdal sa funkcie. Po mesiaci. „Hrozí tu aj vypnutie verejného osvetlenia, máme kúrenie, plyn, tiež by mohlo prísť k znefunkčneniu materskej škôlky, kolaps obce. Na obecnom účte je naozaj nula eur,“ povedal exstarosta obce Jedlička.

Funkciu položil ďalší starosta

Rok sa s rokom zišiel a uplynulé Vianoce položil funkciu ďalší starosta. „Či tu bude taký starosta alebo onaký, tí ľudia potrebujú pochopiť v tejto obci, že to má byť autorita a že ho musia trošku rešpektovať. Tu v tejto obci je starosta ako nejaký fackovací panáčik,“ tvrdí ďalší exstarosta Jozef Pekarovič.

Zastupujúcou starostkou je v tomto roku až do doplňujúcich volieb jedna z obecných poslankýň. „Budeme sa snažiť obec udržať a po krôčikoch ju dostať do takého stavu, aby fungovala ako obce v okolí,“ vyhlásila zastupujúca starostka obce Brunovce Mária Pribus-Bronišová.

Opakujúcu sa situáciu nevidí politológ ružovo. „Ja za seba si dovolím povedať, že fungovanie samospráv, ktoré majú 100, 20, 600 či 1000 obyvateľov, je zbytočné. Ideálne by bolo, keby sa tieto obce zlučovali,“ myslí si politológ Miroslav Řádek.

Ako sa bude chod obce Brunovce vyvíjať, budeme sledovať. Termín volieb nového starostu je zatiaľ neznámy, ako aj meno možného kandidáta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny