Na hlavný obsah

Vojna v Pásme Gazy trvá už sto dní. Veľká časť medzinárodného spoločenstva vyzýva na ukončenie bojov

Za posledný deň zabili 14 členov palestínskeho hnutia Hamas.

Vojna v Pásme Gazy trvá už sto dní. Veľká časť medzinárodného spoločenstva vyzýva na ukončenie bojov
Na snímke pracuje izraelská delostrelecká jednotka. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda v nedeľu (14. 1.) oznámila, že za posledný deň zabila 14 členov palestínskeho hnutia Hamas. Z toho deväť leteckými údermi a päť tankovým ostreľovaním v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, uvádza server The Times of Israel (ToI).

Na severe oblasti v meste Bajt Lahíja armáda podľa vyhlásenia našla a zneškodnila niekoľko raketometov nedávno použitých na útoky na Izrael. Vojna v Pásme Gazy pokračuje stým dňom.

Jeden z popredných arabských politikov v Izraeli a člen parlamentu (Knesetu) Ahmad Tíbí na sieti X potvrdil, že pri leteckých úderoch na utečenecký tábor Nusajrát zahynuli traja členovia jeho rodiny, zrejme ide o univerzitnú profesorku Sahar Tíbíovú, študenta informatiky Faisala Tíbího a desaťročného Ahmeda Tíbího. Kedy presne sa dotyčný útok stal nie je jasné.

V Tel Avive sa medzitým v nedeľu ráno začali zhromažďovať ľudia z 24-hodinového happeningu, píše stanica Al-Džazíra, ktorý má pripomenúť stodňové výročie smrtiaceho októbrového útoku Hamasu v južnom Izraeli, počas ktorého zahynulo vyše 1 200 ľudí a ktorý súčasný konflikt vyvolal.

Tlak na premiéra Netanjahua

Vojnový kabinet na čele s premiérom Benjaminom Netanjahuom je pod čoraz väčším tlakom na medzinárodnej aj domácej scéne v súvislosti s prístupom k vojne v Pásme Gazy.

Islamistické organizácie v Pásme Gazy stále držia okolo 130 izraelských rukojemníkov, ktorých oslobodenie diplomatickou cestou sa teraz nejaví ako pravdepodobné. Len 15 percent Izraelčanov si podľa nedávneho prieskumu agentúry Reuters želá, aby Netanjahu zostal vo funkcii aj po skončení vojny.

Hoci väčšina (56 percent) zdieľa jeho postoj, že vytvárať vojenský tlak na Hamas je najlepšou cestou k oslobodeniu rukojemníkov.

„Nikto nás nezastaví – ani Haag, ani os zla, nikto,“ tvrdil. Povedal Netanjahu na sobotňajšej (13. 1.) tlačovej konferencii v Tel Avive a odkázal tým na obvinenia svojej krajiny z páchania genocídy v Pásme Gazy, ktoré na Medzinárodnom súdnom dvore (ICJ) vzniesla Juhoafrická republika, a na Irán a jeho spojencov na Blízkom východe. „Sme na ceste k víťazstvu a nezastavíme sa, kým ho nedosiahneme,“ dodal.

Vyzývajú na zastavenie bojov

Okrem JAR vyzýva Izrael na zastavenie bojov aj veľká časť medzinárodného spoločenstva. Nielen vlády, ale aj tisíce ľudí na protestoch v uliciach volajú po prímerí v Pásme Gazy.

Od začiatku vojny prišlo o život podľa úradov kontrolovaných Hamásom najmenej 23 843 Palestínčanov, väčšinou civilistov, a vyše 60-tisíc ľudí zranili.

Podľa agentúry AP izraelská pozemná ofenzíva a letecké údery vyvolali bezprecedentnú deštrukciu a viedli k likvidácii celých štvrtí.

Kvôli ofenzíve musela opustiť domovy veľká väčšina Palestínčanov v Gaze, prestala fungovať viac ako polovica nemocníc v Pásme Gazy a mnoho ľudí tam trpí nedostatkom potravín, uviedla AP s odvolaním sa na agentúry OSN.

Hamas je Spojenými štátmi aj Európskou úniou pokladaný za teroristickú organizáciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet