Na hlavný obsah

JAR obvinila Izrael z genocídy. Sporom sa začal zaoberať Medzinárodný súdny dvor v Haagu

Izrael obvinenie striktne odmieta.

JAR obvinila Izrael z genocídy. Sporom sa začal zaoberať Medzinárodný súdny dvor v Haagu
Ilustračná snímka - následky konfliktu medzi Izraelom a Hamasom. Foto: RTVS

Medzinárodný súdny dvor v Haagu sa začal zaoberať sporom, či je vojna Izraela proti Hamasu v Pásme Gazy genocídou. Žiadosť na súd podala Juhoafrická republika. Súd žiada, aby vydal predbežné opatrenia a zastavil izraelské vojenské operácie. Izrael obvinenie z genocídy striktne odmieta a kauzu považuje za absurdnú.

Juhoafrická republika obviňuje Izrael z toho, že masívnym bombardovaním a pozemnými útokmi v Pásme Gazy, počas ktorých už zahynuli tisícky civilistov, porušuje Dohovor OSN o genocíde.

V správach sa objavujú zábery utrpenia, na ktoré sa už nedá pozerať. Nezastaví ho nič okrem príkazu tohto súdu. Bez vydania predbežných opatrení budú zverstvá pokračovať, pričom izraelské sily naznačili, že majú v úmysle v tom pokračovať najmenej rok,“

Obvineniu Izraela z genocídy sa v Správach RTVS venoval redaktor Martin Hílek:

Analytici očakávajú, že o predbežných opatreniach – zastavení vojenských operácií, prímerí či o vytvorení humanitárnych koridorov – by Medzinárodný súd mohol rozhodnúť do konca mesiaca.

Juhoafrická republika požiadala aj o ďalšie predbežné opatrenia, ako napríklad povinnosť Izraela, aby urobil všetko pre zabezpečenie prístupu Palestínčanov k potravinám, vode, humanitárnej a lekárskej pomoci. Je pravdepodobné, že súd vydá aj takéto príkazy a možno nariadi Izraelu, aby nerobil nič, čo by zhoršilo situáciu,“

Izrael obvinenia z genocídy odmieta. Tvrdí, že dodržiava medzinárodné právo a operáciu v Pásme Gazy považuje za akt sebaobrany. Medzinárodný súd kritizuje za pretvárku.

Myslím si, že dnes sme boli svedkami jednej z najväčších ukážok pokrytectva v histórii, keď sa Juhoafrická republika stala legálnou súčasťou teroristickej organizácie Hamas, pričom nespomenula dôvod toho, čo sa deje v Gaze,“

Politológovia však predpokladajú, že Izrael bude chcieť ukázať, že rešpektuje medzinárodný právny poriadok, a rozhodnutie súdu nebude ignorovať. Argumenty izraelskej strany si Medzinárodný súdny dvor vypočuje v piatok (12. 1.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet