Na hlavný obsah

Zamestnanci ukrajinskej zbrojárskej firmy spreneverili milióny dolárov. Peniaze mali slúžiť na nákup munície

Ukrajinská bezpečnostná služba obvinila päť osôb.

Zamestnanci ukrajinskej zbrojárskej firmy spreneverili milióny dolárov. Peniaze mali slúžiť na nákup munície
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zamestnanci ukrajinskej zbrojárskej firmy sa sprisahali s predstaviteľmi ukrajinského ministerstva obrany, aby spreneverili takmer 40 miliónov dolárov. Tie boli určené na nákup 100-tisíc mínometných granátov pre armádu v čase vojny proti Rusku. Oznámila to v sobotu (27. 1.) večer ukrajinská bezpečnostná služba (SBU). Informovala agentúra AP.

SBU informovala, že v rámci tohto prípadu bolo obvinených päť osôb. Jedna z nich bola zadržaná pri pokuse o prekročenie ukrajinských hraníc. V prípade dokázania viny im hrozí až 12 rokov väzenia.

Vyšetrovanie sa týka zmluvy na nákup munície za 1,5 miliardy hrivien (39,6 milióna dolárov). Tú predstavitelia ukrajinského rezortu obrany podpísali v auguste 2022 so zbrojárskou firmou Ľvov Arsenal, uviedla ukrajinská tajná služba.

Po prijatí platby mala spoločnosť previesť finančné prostriedky na firmu registrovanú v zahraničí, ktorá mala následne muníciu dodať na Ukrajinu.

Mínometné granáty však na Ukrajinu nedorazili. Financie boli namiesto toho zaslané na rôzne bankové účty na Ukrajine a na Balkáne, informovali vyšetrovatelia. Ukrajinská generálna prokuratúra tvrdí, že predmetné finančné prostriedky boli medzičasom zhabané a budú vrátené do obranného rozpočtu krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet