Na hlavný obsah

Nemáme žiadne dôveryhodné dôkazy, že pri páde lietadla zahynuli ukrajinskí zajatci, odkazuje Ukrajina Rusku

Zelenskyj požiadal o medzinárodné vyšetrovanie tejto havárie.

Nemáme žiadne dôveryhodné dôkazy, že pri páde lietadla zahynuli ukrajinskí zajatci, odkazuje Ukrajina Rusku
Miesto havárie lietadla Il-76. Foto: TASR/AP

Ukrajinskí predstavitelia v sobotu (27. 1.) uviedli, že Rusko neposkytlo žiadne vierohodné dôkazy na podporu svojich tvrdení, že ukrajinské sily zostrelili vojenské transportné lietadlo prevážajúce ukrajinských vojnových zajatcov, ktorí mali byť vymenení za ruských zajatcov. Informovala o tom tlačová agentúra AP a následne portál britského denníka The Guardian.

Ruskí predstavitelia odovzdali Kyjevu „s veľkým oneskorením“ zoznam 65 Ukrajincov, ktorí podľa slov Moskvy zahynuli pri stredajšej havárii lietadla v ruskej Belgorodskej oblasti. Podľa ukrajinského koordinačného štábu povereného výmenou vojnových zajatcov príbuzní menovaných zajatcov nedokázali svojich blízkych identifikovať z fotografií z miesta havárie, ktoré poskytli ruské úrady.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že transportné lietadlo zostrelili rakety vystrelené cez hranicu, ale šéf ukrajinskej vojenskej tajnej služby Kyrylo Budanov povedal, že Kyjev nemá žiadne overiteľné informácie o tom, kto bol na palube lietadla. „V súčasnosti nemáme dôkazy, že na palube lietadla bol taký veľký počet ľudí,“ uviedol Budanov.

Množstvo otázok

„Tvrdenie ruskej propagandy, že lietadlo IL-76 prevážalo 65 ukrajinských vojnových zajatcov smerujúcich na výmenu (zajatcov), naďalej vyvoláva veľa otázok,“ dodal. Veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk v piatok označil tvrdenie Moskvy za „zúrivú ruskú propagandu“.

Miestne úrady v ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá má spoločnú hranicu s Ukrajinou, oznámili, že pri havárii zahynulo všetkých 74 ľudí na palube, vrátane šiestich členov posádky a troch ruských vojakov. Používatelia sociálnych sietí v Belgorodskej oblasti zverejnili videá, ktoré zachytávali lietadlo padajúce z oblohy v zasneženej vidieckej oblasti a obrovskú ohnivú guľu, ktorá vyšľahla, keď stroj narazil na zem.

Kyjev nepotvrdil ani nevyvrátil informáciu, že jeho ozbrojené sily v ten deň zostrelili ruské vojenské transportné lietadlo, ale ukrajinskí predstavitelia tento týždeň potvrdili, že v stredu sa mala konať výmena vojnových zajatcov.

Kyjev tiež uviedol, že Moskva nepožiadala o zaistenie bezpečného konkrétneho vzdušného koridoru na určitý dlhý čas, ako to bolo pri predchádzajúcich výmenách zajatcov. Rusko má ako jediné prístup na miesto pádu lietadla.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal o medzinárodné vyšetrovanie tejto havárie. Ruský prezident Vladimir Putin sľúbil, že závery Moskvy z vyšetrovania havárie zverejní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet