Na hlavný obsah

Žena obžalovaná za vraždu proruského blogera zrejme dostane vyšší trest, žiada ho prokuratúra

Za mrežami môže stráviť 28 rokov.

Ruská prokuratúra v piatok (19. 1.) požiadala o 28-ročný trest odňatia slobody pre Darju Trepovovú, ktorú obvinili z vlaňajšej vraždy ruského provojnového blogera vystupujúceho pod pseudonymom Vladlen Tatarskij. Informovala o tom agentúra RIA Novosti. Trest 26-ročnej Trepovovej obžalovanej okrem iného aj z terorizmu hrozilo minimálne 15-ročné väzenie.

Prokurátora požiadala súd, aby prehlásil Trepovovú vinnou a odsúdil ju na 28 rokov v trestaneckej kolónii. Uviedla to vo vyhlásení tlačová služba súdu v Petrohrade.

Trepovová priniesla podľa vyšetrovateľov na pokyn ukrajinských tajných služieb vlani 2. apríla do petrohradskej kaviarne sošku vyplnenú výbušninou a odovzdala ju blogerovi Tatarskému, ktorý tam diskutoval s priaznivcami. Pri explózii Tatarskij, vlastným menom Maxim Fomin, na mieste zahynul, ďalšie desiatky ľudí výbuch zranil.

Čelí viacerým obvineniam

Žena okrem terorizmu čelí obvineniu aj z nezákonného obstarania výbušnín a z falšovania dokumentov. Na lavici obžalovaných je počas procesu, ktorý sa začal vlani v polovici novembra, tiež Dmitrij Kasincev, v ktorého byte Trepovovú zatkli. Obvinilo ho zo zatajovania zločinu, za čo mu hrozia až dva roky za mrežami.

Trepovová sa vlani v novembri pred súdom úplne priznala len k používaniu falošných dokumentov, obvineniu z teroristického útoku a z nezákonného používania výbušnín odmietla.

„Nevedela som, že sa v soške nachádza výbušné zariadenie. Domnievala som sa, že je tam len odposluch,“ uviedla vtedy podľa denníka Kommersant. Tento týždeň sa podľa agentúry AFP v súde za incident ospravedlnila.

Kyjev svoju údajnú účasť na atentáte na Fomina nikdy nepotvrdil. Ukrajinskí predstavitelia sa naopak podľa AFP vyslovili v tom zmysle, že išlo o vybavovanie účtov v ruských nacionalistických kruhoch.

Od začiatku útoku na Ukrajinu pred takmer dvoma rokmi, Moskva obvinila Kyjev z viacerých atentátov či pokusov o ne. Okrem iného ide o nastraženie výbušniny v aute, ktorá v auguste 2022 zabila ruskú provojnovú propagandistku Darju Duginovú. Bola dcérou ultranacionalistického ideológa Alexandra Dugina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet