Na hlavný obsah

Zo Žiliny odchádza detský kardiológ. V meste ordinoval len jeden, najbližší ordinujú o desiatky kilometrov ďalej

Najbližšie ambulancie sú v Martine a Považskej Bystrici.

Zo Žiliny odchádza detský kardiológ. V meste ordinoval len jeden, najbližší ordinujú o desiatky kilometrov ďalej
Fakultná nemocnica Žilina. Foto: RTVS

Zo Žiliny odchádza detský kardiológ. V meste dlhé roky ordinoval len jeden. Najbližšie ambulancie pre malých pacientov sú v Martine a Považskej Bystrici.

Detského kardiológa v Žiline navštevoval so svojím dieťaťom aj pán Roland. Po novom bude musieť takúto zdravotnú starostlivosť vyhľadať inde.

„Naša detská lekárka nám odporučila, že máme vyhľadať nejakého v Považskej Bystrici alebo v Martine, keďže v Žiline nie je. Je to smutné, že také veľké mesto ako Žilina, toľko detí tu je a nemáme detského kardiológa,“ povedal pán Roland.

Poisťovne Union a Dôvera spolu evidujú v danej ambulancii ošetrených 1 040 pacientov. VšZP presné čísla neuviedla, v zaslanom stanovisku však uvádza, že v porovnaní s inými ambulanciami išlo o nadpriemerný počet pacientov.

V Žiline bude chýbať detský kardiológ. V Správach RTVS z regiónov sa tomu venoval redaktor Martin Do:

Pomoc prisľúbili ďalšie ambulancie v kraji

Žilinská nemocnica o situácii rokovala so samosprávnym krajom. „Kardiologické konzília našich pacientov budú dočasne do vyriešenia situácie zabezpečené externým detským kardiológom,“ priblížila marketingová špecialistka Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina Zuzana Fialová.

Pomoc tiež prisľúbili aj ďalšie ambulancie v kraji. „Vzhľadom na zrušenie dvoch detských ambulancií v Žiline, preberieme ich ambulantných detských pacientov so závažnými vrodenými vývojovými vadami srdca do našej starostlivosti,“ uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Martin Katarína Kapustová.

„Riešením je podľa nás iba dlhodobá systematická výchova lekárov – špecialistov vo všetkých odbornostiach,“ povedala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Eva Lacová.

Návrh ministerstva zdravotníctva

Rezort zdravotníctva pripravuje návrh novej verejnej minimálnej siete poskytovateľov špeciálnej ambulantnej starostlivosti. „Teda definovaniu toho, kde, koľko a ktorých špecialistov potrebujeme pre zabezpečenie kvalitnej a dostupnej zdravotnej starostlivosti,“ uviedla Tatiana Kmecová z odboru komunikácie ministerstva zdravotníctva.

,,My sa snažíme ministerstvu zdravotníctva pomôcť, keď sa vytvára takáto sieť. Ale treba si povedať, že to zaplnenie siete bude skutočné päť až desať rokov,“ dodal prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth.

Počet kardiologických pacientov z roka na rok stúpa. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií najviac sledovaných pacientov nahlásili ambulancie v Košickom a Prešovskom kraji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny