Na hlavný obsah

Zomrela žena zo svetoznámej fotografie Bozk pred radnicou

Mala 93 rokov.

Zomrela žena zo svetoznámej fotografie Bozk pred radnicou
Francoise Bornetová ukazuje na archívnej snímke z 13. apríla 2005 legendárnu fotografiu francúzskeho fotografa Roberta Doisneaua Bozk pred radnicou, na ktorej sa bozkáva so svojím vtedajším priateľom. Foto: ČTK/AP

Vo veku 93 rokov zomrela Françoise Bornetová, ktorá v mladosti pózovala na snímke francúzskeho fotografa Roberta Doisneaua Bozk pred radnicou. Aj keď jej meno bolo prakticky neznáme, objatie Bornetovej s jej vtedajším priateľom v centre Paríža na jar roku 1950 sa stalo jednou z najslávnejších fotografií francúzskej metropoly, napísal denník The Guardian.

Fotografiu Bozk pred radnicou dlho považovali za dielo náhody a fotografovej pohotovosti. Neskôr vyšlo najavo, že dostal od amerického časopisu Life objednávku na reportáž o zaľúbených v Paríži.

Bornetová bola 20-ročnou študentkou herectva, keď ju a jej priateľa z hereckej školy Jacquesa Carteauda uvidel v kaviarni Doisneau. Ten sa s dvojicou dohodol a fotografoval ju pri bozku na rôznych miestach francúzskej metropoly. Bozk pred radnicou nakoniec vyšiel najlepšie.

Francoise Bornetová protagonistka slávnej fotografie Roberta Doisneaua "Bozk pred radnicou".
Francoise Bornetová protagonistka slávnej fotografie Roberta Doisneaua „Bozk pred radnicou“.Foto: ČTK/CHAMUSSY/SIPA

„Bola som so svojím priateľom. Nemohli sme sa prestať bozkávať. Bozkávali sme sa všade možne, stále. V bare bol Robert Doisneau a požiadal nás, aby sme mu zapózovali,“ povedala vlani Bornetová denníku La Dépêche d ‚Évreux.

Fotku zverejnili v časopise Life a rýchlo sa na ňu zabudlo. Oživenie záujmu však zažila v 80. rokoch, keď sa premenila na plagáty a pohľadnice zachytávajúce romantiku Paríža, po ktorých nasledovalo šialenstvo v podobe tovarov od obliečok na periny po sprchové závesy, kalendáre a hrnčeky.

Tridsať rokov po vyhotovení snímky začala podľa denníka The Guardian predstavovať akúsi čiernobielu nostalgiu Paríža a pomník mladej lásky a spontánnej vášne.

Súd kvôli právam

Keď sa fotografia v roku 1988 objavila na obálke francúzskeho kultúrneho časopisu Télérama, niekoľko francúzskych párov tvrdilo, že sú milencami vyfotografovanými na ulici, a obrátilo sa na súd kvôli právam na ich podobizeň, ale prípady súdy zamietli.

Potvrdilo sa, že Bornetová je modelkou na snímke, ale neboli jej priznané žiadne peniaze za práva na zobrazenie, pretože bola považovaná za nepoznateľnú, jej tvár bola zakrytá bozkom.

Francúzskym médiám vtedy povedala, že ju rozrušilo, že sa prihlásili ďalšie páry, ktoré tvrdili, že sú ona a Carteaud. „Bolo to, akoby mi ukradli spomienky – a boli to rozkošné spomienky na mladosť, príjemné a nežné,“ povedala. V roku 2005 Bornetová fotografiu vydražila v aukcii za viac ako 150-tisíc eur.

Počas svojej kariéry trvajúcej niekoľko desaťročí Doisneau, ktorý zomrel v roku 1994, zachytával každodenné scény v Paríži i okolí, v celom Francúzsku i vo vzdialenejších oblastiach, ako bolo americké Palm Springs v 60. rokoch.

„Svet, ktorý som sa snažil ukázať, bol svet, kde by som sa cítil dobre. Kde boli ľudia láskaví, kde som nachádzal nehu, ktorú chcem prijímať. Moje fotografie boli ako dôkaz, že tento svet môže existovať,“ povedal v roku 1990.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet