Na hlavný obsah

Autori ChatGPT dosiahli ďalší prelom, umelá inteligencia dokáže vytvoriť realistické videá na počkanie

Ide o najnovší počin spoločnosti OpenAI.

Prelom v oblasti umelej inteligencie. Spoločnosť OpenAI, líder v oblasti umelej inteligencie, predstavila nový model umelej inteligencie s názvom Sora. Tvrdí o ňom, že dokáže vytvoriť „realistické“ a „nápadité“ 60-sekundové videá len na základe textových pokynov.

V stredajšom (14. 2.) príspevku na blogu spoločnosť uviedla, že Sora dokáže z textových pokynov vytvárať videá s dĺžkou do 60 sekúnd. Dokáže vytvárať scény s viacerými postavami, špecifickými typmi pohybu a podrobnými detailmi pozadia, píše CNN.

„Model rozumie nielen tomu, čo používateľ v pokyne požadoval, ale aj tomu, ako tieto veci existujú vo fyzickom svete,“ uvádza sa v blogovom príspevku.

Spoločnosť OpenAI uviedla, že má v úmysle trénovať modely AI, aby mohli „pomáhať ľuďom riešiť problémy, ktoré si vyžadujú interakciu v reálnom svete“.

Ide o najnovší počin spoločnosti, ktorá stojí za virálnym chatbotom ChatGPT a pokračuje v presadzovaní umelej inteligencie.

Hoci „multimodálne modely“ nie sú novinkou a modely na prevod textu na video už existujú, podľa Reecea Haydena, senior analytika spoločnosti ABI Research, ktorá sa zaoberá prieskumom trhu, sa tento model odlišuje dĺžkou a presnosťou, ktorú podľa spoločnosti OpenAI Sora má.

Zameriavajú sa na bezpečnosť

V súčasnosti sa komunikácia spoločnosti OpenAI naďalej zameriava na bezpečnosť. Spoločnosť uviedla, že plánuje spolupracovať s tímom odborníkov na testovaní najnovšieho modelu a pozorne sa venovať rôznym oblastiam vrátane dezinformácií, nenávistného obsahu a zaujatosti. Spoločnosť uviedla, že vytvára aj nástroje, ktoré pomôžu odhaliť zavádzajúce informácie.

Sora bude najprv sprístupnená profesorom kybernetickej bezpečnosti, tzv. „červeným tímom“, ktorí môžu produkt posúdiť z hľadiska škôd alebo rizík. Prístup k nemu získajú aj viacerí výtvarní umelci, dizajnéri a filmári, aby získali spätnú väzbu o tom, ako by ho mohli využívať kreatívni profesionáli.

Najnovšia aktualizácia prichádza v čase, keď OpenAI pokračuje v rozvoji ChatGPT. Začiatkom tohto týždňa spoločnosť uviedla, že testuje funkciu, v rámci ktorej môžu používatelia ovládať pamäť ChatGPT, čo im umožní požiadať platformu, aby si zapamätala chaty, aby boli budúce konverzácie personalizovanejšie, alebo jej povedať, aby zabudla, o čom sa predtým diskutovalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet