Na hlavný obsah

Calzonovi spolupracovníci z reprezentácie: Jeho angažovanie Neapolom je vynikajúcou reklamou pre slovenský futbal

Calzona si ako tréner Neapola odkrútil premiéru proti Barcelone.

Calzonovi spolupracovníci z reprezentácie: Jeho angažovanie Neapolom je vynikajúcou reklamou pre slovenský futbal
Na snímke tréner Neapola Francesco Calzona. Foto: TASR/AP

Na kritiku časti verejnosti aj futbalových odborníkov v súvislosti s angažovaním Francesca Calzonu za hlavného trénera talianskeho klubu SSC Neapol a zároveň jeho pokračovanie na lavičke slovenskej reprezentácie reagovali aj dvaja jeho blízki spolupracovníci z tímu Slovenska Ján Novota a Pavol Farkaš.

„Tréner dostal miesto v Neapole aj za to, čo odviedol pri slovenskej reprezentácii. Jeho robota je výborná. Je za tým veľa veci, ktoré ľudia nevidia. Na prípravu tímu, sledovanie hráčov, tvorbu taktiky nie je predsa sám. Má vytvorený tím ľudí, ktorý s ním spolupracujú,“ uviedol tréner brankárov SR Ján Novota.

Niekdajší skvelý brankár si myslí, že angažovanie Cazonu v tíme úradujúceho talianskeho majstra je dobrá správa. „Je to vynikajúca reklama pre slovenský futbal. Predstavil sa na lavičke Neapola proti slávnej Barcelone. Už pred zápasom sa všade v súvislosti s ním spomínala naša reprezentácia a to nie je predsa na škodu,“ doplnil.

Čas ukáže, či to bolo správne

Jeden z asistentov trénera a zároveň tlmočník pri reprezentácii Slovenska Pavol Farkaš si myslí, že to Calzona zvládne, hoci to nebude mať ľahké. „Tento džob by nezobral, ak by nebol presvedčený o tom, že to bude zvládať. Poznám ho už dosť dobre. Je to typ človeka, ktorý dáva svojej robote vždy sto percent. Vôbec sa nebojím, že by niečo nestíhal,“ myslí si Farkaš a dopĺňa.

„“Je to neštandardné rozhodnutie, no naša reprezentácia je už zabehnutá. Niektorí ľudia sú za, iní proti, ale na to sme si už mohli zvyknúť. Čas ukáže, či to bolo správne riešenie, ale ja osobne sa o to neobávam. Tréner Calzona aj so svojím staffom majú kvalitu na to, aby to zvládli.“

Povolanie Neapolom nie je dehonestácia

Farkaš tvrdí, že tréner Calzona má o každom zo 45 sledovaných hráčov zo Slovenska po ich zápasoch reporty. Kostra tímu na Euro je z 80 percent daná. Ak niekto vyskočí, alebo naopak, bude sa o ňom vedieť.

„Aj ja osobne chodím sledovať zápasy našich hráčov. Máme k dispozícii aj rôzne programy na monitorovanie jednotlivých hráčov. V tomto nevidím žiadny problém. V príprave sa nič nezanedbá. Je to podobné ako na ihrisku, kde je 11 hráčov zodpovedných za výkon. Aj tréner má okolo seba ľudí, ktorí takisto odvádzajú tímovú robotu. Tréner je ten, kto vytvára rozhodnutia a je za ne zodpovedný, ale všetci členovia tímu majú k tomu čo povedať,“ vysvetlil Farkaš.

K téme možnej dehonestácie slovenskej reprezentácie uvoľnením Calzonu do služieb Neapola, tak ako to chápu niektorí kritici na internete aj z radov bývalých futbalistov, Farkaš oponuje:

„Neviem, prečo niektorí ľudia tvrdia, že je to dehonestácia slovenskej reprezentácie. Fakt, že trénera Slovenska povolá jeden z najväčších klubov v Európe, nemožno predsa vnímať ako dehonestáciu. Za to všetko, čo pre našu krajinu urobil, by sme sa z tohto kroku mali skôr tešiť, nie ho kritizovať. Každý si môže povedať svoj názor, ale veci treba vidieť nielen svojimi očami.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport