Na hlavný obsah

Českého premiéra Fialu neteší stretávanie s Ficom a Orbánom. S poľským premiérom prehodnotia zmysel V4

Tusk s údivom sledoval Ficov príhovor k vojne na Ukrajine.

Českého premiéra Fialu neteší stretávanie s Ficom a Orbánom. S poľským premiérom prehodnotia zmysel V4
Český premiér Petr Fiala. Foto: TASR/AP

Po utorkovom (27. 2.) samite premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa podľa českého premiéra Petra Fialu ukáže, či má tento formát ešte zmysel, alebo je už prežitkom. Dodal, že stretávať sa s lídrami, s ktorými v kľúčových veciach nesúhlasí, ho príliš neteší, ale podľa jeho slov neexistuje iná alternatíva. Vyhlásil to v pondelok (26. 2.) pred odletom na konferenciu v Paríži o pomoci Ukrajine.

„Nehovorím, že je to moja najväčšia radosť stretávať sa tu s kolegami, s ktorými v mnohých kľúčových veciach nesúhlasím. Mám na mysli maďarského a slovenského predsedu vlády. Avšak diskutovať a viesť dialóg musíme, niekto to robiť musí,“ povedal Fiala. Komunikácia podľa neho prináša výsledky. Ako príklad uviedol, že Maďarsko nakoniec prestalo blokovať dohodu krajín EÚ o viacročnom finančnom rámci.

„Áno, najjednoduchšie by bolo nerozprávať sa. Potom by sa nám ale tiež mohlo stať, že by všetka úniová pomoc bola zablokovaná, a to si nemyslím, že je správna cesta,“ načrtol možnosti český premiér. Podľa jeho slov by absencia dialógu mohla zablokovať dôležité európske rozhodnutia, ktoré sú dôležité pre bezpečnosť, budúcnosť a prosperitu ČR. „Potrebujeme nachádzať jednotu v kľúčových veciach v EÚ, aj keď je to zložité,“ doplnil.

Budú hovoriť o nelegálnej migrácii či energetike

Na utorkovom summite budú podľa Fialu hovoriť napríklad o konkurencieschopnosti, boji s nelegálnou migráciou či energetike. Dodal, že sa na ňom „nepochybne prejaví“ aj to, ako sa slovenský premiér Robert Fico nedávno vyjadroval o vojne na Ukrajine.

„Ak ide o samotný formát V4, tak sa ukáže, či sme schopní sa zhodnúť na konkrétnych projektoch a veciach, alebo sa možno ukáže, že sa tento formát už vzhľadom na všetky ďalšie okolnosti prežil. Ale to sa uvidí, až keď sa stretneme,“ dodal Fiala.

Predsedovia vlád krajín V4 sa v Prahe stretnú 27. februára. Naposledy takto rokovali minulý rok v júni v Bratislave, predsedov vlád vtedy privítal Eduard Heger.

Zmysel V4 zhodnotí aj poľský premiér

Zmysel V4 zhodnotí aj poľský premiér Donald Tusk. Zároveň uviedol, že s údivom počúval nedávny príhovor slovenského premiéra Roberta Fica o Ukrajine. Informuje o tom správa agentúry PAP.

„Otvorene vám poviem, či má Vyšehradská štvorka stále zmysel, keď sa vrátim zo stretnutia v Prahe,“ uviedol Tusk s tým, že summit toho „vysvetlí veľa“.

Tusk uviedol, že preverí okrem iného aj úlohu V4 v rámci Európskej únie. V4 sa pritom podľa neho podarilo v rámci EÚ veľa dosiahnuť, keď všetci jej predstavitelia boli „silnými podporovateľmi posilňovania Západu a demokratov“. Poukázal však na to, že v súčasnosti sa zdá, že krajiny V4 myslia v oblasti bezpečnosti predovšetkým na vlastné záujmy.

„Nevidím nijaký dôvod, prečo by aj v súčasnosti krajiny tohto regiónu nemohli byť tak ako kedysi jednotné pri odpore a podporiť tých, ktorí bojujú proti režimu, ktorý nerešpektuje žiadnu z našich spoločných hodnôt,“ povedal Tusk.

„Je to akýsi paradox, že dnes z Budapešti a Bratislavy prichádzajú tak nejednoznačné signály, čo sa týka (prezidenta Vladimira) Putina a Ruska,“ dodal Tuska. Uviedol tiež, že s údivom počúval Ficov príhovor.

Orbán si potriasol rukou s Putinom

Vyšehradská štvorka je kultúrnym a politickým spoločenstvom štyroch stredoeurópkych krajín – Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska. Ich vzťahy však v poslednom období narúša postoj Slovenska a Maďarska k vojne na Ukrajine, konštatuje PAP.

Maďarský premiér Viktor Orbán si totiž aj napriek vojne na Ukrajine potriasol rukou s Putinom. Často je v rozpore s Bruselom pri presadzovaní politiky týkajúcej sa Ukrajiny, čo hnevá Varšavu.

PAP pripomenula aj sobotňajší príhovor Fica k druhému výročiu vojny na Ukrajine, v ktorom odmietol slovenskú vojenskú pomoc pre Ukrajinu a uviedol, že vojna sa začala v roku 2014 „vyčíňaním ukrajinských neonacistov“.

Povedal tiež, že stávka Západu na víťazstvo Ukrajiny vo vojne s Ruskom zlyhala. Západné krajiny si podľa neho nedokážu priznať, že nefunguje ich stratégia predlžovania konfliktu masívnou podporou Ukrajiny a sankciami proti Rusku. Uviedol však, že Rusko inváziou na Ukrajinu porušilo medzinárodné právo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet