Na hlavný obsah

Chcete ušetriť? Prinášame vám tipy odborníka na skrotenie výdavkov

Dôležité je zostaviť si rodinný rozpočet.

Chcete ušetriť? Prinášame vám tipy odborníka na skrotenie výdavkov
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Uplynulý rok bol pre ľudí finančne náročný, preto mnohí hľadajú cestu ako znížiť svoje výdavky. Prinášame vám tipy od odborníkov ako na to.

„Prvým predpokladom šetrenia je získať prehľad o svojich financiách a svojich výdavkoch. Na to slúži viacero nástrojov, napríklad bankové aplikácie, ktoré ponúkajú kategorizáciu výdavkov. Alebo iné aplikácie či excelovská tabuľka,“ uviedol redaktor magazínu Forbes Peter Apolen v relácii RTVS Peniaze.

Odporúča kategorizovať výdavky do skupín – základné výdavky, napríklad na hypotéku, na bývanie, dopravu alebo stravu a voliteľné výdavky na zábavu, kultúru alebo oblečenie.

„Existuje odporúčanie rozdeliť si výdavky na kategórie 50: 30: 20. Päťdesiat percent výdavkov by malo smerovať na fixné, 30 percent na voliteľné výdavky a 20 percent na úspory a investície,“ priblížil Apolen.

Výdavky domácností

Užitočnou pomôckou ako manažovať rodinný rozpočet môže byť zriadenie si osobitného bankového účtu na drobné výdavky, radí odborník. „Pošleme naň len malú sumu, ktorú sme ochotní za ten mesiac minúť. Tento účet môže byť zadarmo a ponúkajú ho viaceré digitálne banky. Získame prehľad nad svojimi výdavkami a vyhneme sa vybieleniu hlavného účtu,“ dodáva.

Tipy na skrotenie výdavkov

Apolen upozorňuje aj na impulzívne nakupovanie. „Vtedy si kupujeme veci, ktoré reálne nepotrebujeme. Riešime tým nejaký psychologický problém, vtedy je vítaná pomoc odborníka,“ vyhlásil.

Odporúča riadiť sa pri nakupovaní nákupným zoznamom, robiť si jeden veľký nákup týždenne, nenakupovať hladný. Ďalej robiť si jedálny lístok na týždeň dopredu, vyhnúť sa impulzívnym nákupom – pomôže odhlásiť sa z newsletterov a reklamných letákov.

Tipy na skrotenie drobných výdavkov

Ideálny rodinný rozpočet

„Rodinný rozpočet si treba pripraviť na začiatku roka preto, aby rodina vedela čo ju čaká. Je dobré, aby sa o tom oboznámili obaja partneri, aby mali súlad v rozpočte a mohli plánovať dovolenky a podobne,“ skonštatoval odborník na osobné financie Michal Kuzněcov.

Kuzněcov hovorí, že na prvom mieste by malo byť v rodinnom rozpočte niečo, čo rodinu teší, ale úmerne k príjmom rodiny. „Rodinný rozpočet by mal robiť jeden z partnerov, ktorého to baví, ale oboznámení by s tým mali byť obaja,“ radí.

Ideálny rozpočet by mal podľa neho byť s nadbytkom, aby rodine zostalo viac peňazí každý rok. „Mali by však z toho mať aj dobrý pocit. Ak by rodiny fungovali na úkor pohodlia alebo radosti – napríklad, že nepôjdu do kina, do divadla. Nič sa nesmie prehnať, musí to byť v rovnováhe,“ zdôraznil.

V ideálnom prípade by mal rozpočet zaplatiť všetky náklady, výdavky, rodina by mala niečo ušetriť, niečo investovať. „Rozpočet je síce zložený z čísel, ale má tam byť aj priestor na čas s rodinou – takže na dovolenku, spoločné zážitky, na to zasa potrebujú peniaze, takže je to prepojené,“ uzavrel Kuzněcov.

O tom, ako by mal vyzerať ideálny rodinný rozpočet sme sa v relácii RTVS Peniaze rozprávali s odborníkom na osobné financie Michalom Kuzněcovom:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika