Na hlavný obsah

Ďalší lekári hrozia zvyšovaním poplatkov v ambulanciách, nesúhlasia s prerozdelením peňazí

Rezort zdravotníctva sľubuje, že dostanú, ak sa ušetrí.

Ďalší lekári hrozia zvyšovaním poplatkov v ambulanciách, nesúhlasia s prerozdelením peňazí
Ilustračná snímka zo zubnej ambulancie. Foto: RTVS

Všeobecní lekári, špecialisti a najnovšie aj zubní lekári hrozia, že čím menej peňazí od zdravotných poisťovní dostanú, tým hlbšie budú musieť pacienti siahnuť do peňaženky.

S navrhovaným rozdelením peňazí na tento rok nesúhlasia. Čakajú viac. Rezort zdravotníctva sľubuje, že dostanú, ak sa ušetrí.

Ambulantní lekári očakávali, že to, čo ministerka zdravotníctva sľúbila, aj dodrží. Rátali s väčším balíkom peňazí, než aký majú dostať.

„Keď si pozriete prerozdeľovaciu vyhlášku, ktorá hovorí o päť a šesťpercentnom navýšení pre všeobecnú ambulantnú zdravotnú starostlivosť, špecializovanú ambulantnú zdravotnú starostlivosť, tak je to absolútna nula,“ povedal prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth.

„Považujeme toto číslo za príliš nízke na to, aby naplnilo minimálne tie veci, ktoré sú navýšenie, čo sa týka inflácie. A to navýšené energie, nárast cien za materiály, mzdové náklady,“ uviedol prezident Slovenskej komory zubných lekárov Igor Moravčík.

„Pri tomto nedofinancovaní množstvo špecialistov už nebude chcieť uzatvárať zmluvu so zdravotnými poisťovňami. Pôjdu úplne na hotové. To znamená, že zdravotná starostlivosť bude iba pre bohatých,“ dodal Šóth.

Nespokojnosti zubných lekárov sa v Správach RTVS venovala redaktorka Veronika Čokinová:

Rezort nemá viac na rozdávanie

Rezort zdravotníctva nemá podľa štátneho tajomníka viac na rozdávanie. Očakáva, že sa v celom sektore podarí ušetriť 100 miliónov, a to vďaka škrtom na benefitoch od zdravotných poisťovní či liekoch. Ušetrené peniaze by tak mohli dostať ambulancie, ale iba niektoré.

„Je to síce do vybraných špecializácií v prípade implementácie nového zoznamu zdravotných výkonov. Stále však platí, že je to navýšenie úhrad v rámci ambulantného sektora,“ povedal štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Štofko.

„Povedzme si úprimne, koľko z toho, čo ministerstvo zdravotníctva v minulosti plánovalo sa v konečnom dôsledku ušetrilo,“ skonštatoval Moravčík.

Netýka sa to všetkých špecialistov

Zdravotnícka analytička Jana Ježíková upozorňuje, že nie všetci špecialisti dostávajú nízke platby od zdravotných poisťovní.

„Ak sa budú aj vyberať poplatky, tak my nebudeme vedieť, či tá ambulancia, ktorá sa ho rozhodla vyberať, ho vyberá preto, že nedostala nejaké navýšenie alebo len preto, že existuje tento všeobecný úzus, že to celkové navýšenie peňazí je nula percent,“ povedala Ježíková.

Rezort zdravotníctva bude o rozdelení peňazí s poskytovateľmi ešte rokovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko