Na hlavný obsah

Ak nezaplatia, lekári ich nevyšetria. Ambulancie si pýtajú od pacientov poplatok

Podľa košického kraja je tento postup protizákonný.

Ak nezaplatia, lekári ich nevyšetria. Ambulancie si pýtajú od pacientov poplatok
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ambulancia rehabilitácie na košickej poliklinike Sever, či interná ambulancia polikliniky Juh požadujú od pacientov za vyšetrenie poplatok. Pacienti sa sťažujú, že ak nezaplatia, lekári ich nevyšetria. Tí sa zase brania a tvrdia, že sú nútení k takýmto krokom pre zvýšené náklady na prevádzku ambulancii. Podľa samosprávneho kraja je to však protizákonne.

Pani Eva sa chcela objednať na rehabilitáciu ramena. V telefóne jej sestrička oznámila, že po novom berú za vyšetrenie poplatok 5 eur.

Pacientke oznámila, že bez uhradenia poplatku ju v ambulancii nevyšetria.

„Ani v obchode nedávate k nákupu 5 eur navyše. Takže je to dosť také nefér,“ vyhlásila pacientka Eva.

Koordinátor neštátneho zdravotníckeho zariadenia, ktorý ambulancie prevádzkuje, hovorí, že sú dlhodobo podfinancovaní, a preto nemajú na výber. Odmieta však, že by pacientov bez uhradenia poplatku neošetrili.

„Nemusia zaplatiť, nie je to nikde podmienene tým, že bez zaplatenia nebudú vyšetrení,“ uviedol koordinátor liečebno-preventívnej starostlivosti Cumulus, s.r.o. Vojtech Popik.

Poplatkom v ambulanciách sa v Správach RTVS venovala Nikoleta Ferková:

Ambulancie si pýtajú od pacientov poplatok

Samosprávny kraj tvrdí, že takýto postup je protizákonný.

„V zmysle zákona poskytovateľ nesmie podmieňovať poskytnutie zdravotnej starostlivosti úhradou nad určenú spoluúčasť poistenca,“ vysvetlila hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Katarína Strojná.

Takýchto ambulancií je viac

Podľa zväzu ambulantných poskytovateľov je takýchto ambulancií na Slovensku viac. Mnohí z nich sa totiž kvôli zvýšeným cenám energií zadĺžili a ambulancie preto boli nútení zatvoriť.

„Niektoré ambulancie a polikliniky sú žiaľ nútene prikračovať k takýmto veciam. Či je to protizákonné, alebo nie je protizákonné, je to otázka prežitia pre ambulanciou a zachovania zdravotnej starostlivosti pre samotných pacientov,“ vyhlásila výkonná riaditeľka Zväzu ambulantných poskytovateľov Naďa Trenčanská Bedušová.

Ambulantní lekári vidia jediné riešenie v tom, že ich štát dofinancuje.

„V opačnom prípade skutočne hrozí, že tie ambulancie jednoducho budú zanikať. Svedectvom je aj teraz takmer nefunkčná pediatria, špecialisti taktiež,“ povedal Popik.

Košická župa bude postupovať podľa zákona a v prípade, ak budú zákonné dôvody na začatie správneho konania, poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti hrozí pokuta až do výšky 16 600 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko