Na hlavný obsah

Diaľničné známky v Česku čoskoro výrazne zdražejú. Poradíme vám, ako dokážete ušetriť

Česko sa vydáva cestou zvyšovania cien diaľničných známok v súlade s infláciou.

Diaľničné známky v Česku čoskoro výrazne zdražejú. Poradíme vám, ako dokážete ušetriť
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Český minister dopravy Martin Kupka (ODS) informoval, že v budúcnosti by mali ceny diaľničných známok v Českej republike pravidelne stúpať v súlade s infláciou. Upozornil na to portál České noviny.

Naopak by sa mala postupne znižovať podpora známok pre hybridné a elektrické vozidlá. V marci, po desiatich rokoch, sa cena diaľničnej známky výrazne zvýši z 1 500 Kč (takmer 59 eur) na 2 300 Kč (vyše 90 eur).

Česko sa tak podľa Kupku vydáva cestou postupného zvyšovania cien diaľničných známok v súlade s infláciou.

Čo sa týka diaľničných známok pre hybridné vozidlá, minister uviedol, že tento rok platí pre plug-in hybridy 75-percetná zľava. Pokiaľ ide o elektromobily, budúca politika ešte podľa neho nie je jasná. Pripustil však, že budú diskutovať o zľavách v súlade s prístupom iných európskych krajín.

Ročné známky sa neviažu na konkrétny kalendárny rok, ale dátum začiatku platnosti si môžete zvoliť podľa potreby. Majú platnosť 365 dní a končí jednu sekundu pred polnocou posledného dňa.

Ak si diaľničnú známku zakúpite do konca februára za starú cenu, môžete nastaviť začiatok jej platnosti na 30 dní.

Ako ušetriť?

Pre ľudí, ktorí potrebujú diaľničnú známku, je výhodné ju zakúpiť 29. februára a nastaviť dátum začiatku platnosti čo najneskôr. Radí český portál Seznam Zprávy.

„Vodič, ktorý si zakúpi e-známku 29. februára a posunie si jej platnosť o 30 dní, bude mať platnú e-známku od 30. marca,“ uviedla pre web Lucie Bartáková z českého Štátneho fondu dopravnej infraštruktúry. Avšak je lepšie rátať s možným preťažením systému a neodkladať to na poslednú chvíľu.

Podľa výpočtov webu Seznam Zprávy sa v tento deň oplatí zakúpiť druhú diaľničnú známku za 1 500 Kč aj tým, ktorí majú kupón z minulého roka a jeho platnosť vyprší kedykoľvek do 17. júla 2024.

Ročnú diaľničnú známku sa oplatí kúpiť už vo februári, a to aj pre tých, ktorí ju budú potrebovať na začiatku leta, teda ešte pred týmto dátumom.

Z výpočtov českého webu tiež vyplýva, že s veľkou pravdepodobnosťou sa neoplatí zakúpiť ďalšiu diaľničnú známku na konci roka 2024 za 2 300 Kč. Uvádza, že bude lepšie počkať na koniec platnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet