Na hlavný obsah

Dominanta Paríža môže byť verejnosti dostupná už čoskoro. Päť rokov po požiari zložili z Notre-Dame lešenie

Celú katedrálu plánujú sprístupniť verejnosti 8. decembra.

Dominanta Paríža môže byť verejnosti dostupná už čoskoro. Päť rokov po požiari zložili z Notre-Dame lešenie
Na snímke Notre-Dame v Paríži. Foto: RTVS

Panorámu Paríža opäť zdobí dominanta chrámu Matky božej. Päť rokov po ničivom požiari z nej zložili lešenie. Celá katedrála by mohla byť pre verejnosť prístupná ešte pred koncom roka.

Robotníci odstránili najvyššiu časť lešenia ikonickej veže katedrály Notre-Dame. „Sme vo výške 90 metrov. Prší, fúka a je zima, Ale robíme to pre dobrú vec,“ uviedol strechár, pokrývač.

Katedrále Notre-Dame sa v Správach RTVS venoval Kamil Kolenič:

600 tonová konštrukcia zakrývala slávne dielo Eugena Violett-le-Duca, ktoré sa zrútilo v plameňoch v apríli 2019.

Takzvaný Sanktusník zrekonštruovali do pôvodnej podoby z 19. storočia. Kostra je rovnako z dubového masívu. Novinkou je krytina.

„Toto majstrovské tesárske dielo bude kompletne pokryté olovom. Cítim sa privilegovaný, že sa toho môžem zúčastniť a pozorovať jeho znovuzrodenie zblízka,“ priznal strechár.

Materiál poskytne pamiatke dokonalú hydroizoláciu. „S olovom sa dobre pracuje, je to ohybný a trvácny materiál. Navyše nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo pre životné prostredie,“ informoval prezident verejnej inštitúcie Rebâtir Notre-Dame Philippe Jost.

Pozláteného kohúta – dominantu najvyššej veže katedrály osadili ešte v decembri. Veže by mala byť kompletne hotová koncom júla – v čase letných olympijských hier. Celú katedrálu plánujú sprístupniť verejnosti 8. decembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet