Na hlavný obsah

Dva roky vojny na Ukrajine: Odpor voči ruskej invázii nevedú len ozbrojené sily, ide o väčší zápas

Náš východný sused ruskej vojne čelí od 24. februára 2022.

Dva roky vojny na Ukrajine: Odpor voči ruskej invázii nevedú len ozbrojené sily, ide o väčší zápas
Bezpečnostný analytik Vladimír Bednár hovoril o dvoch rokoch vojny na Ukrajine. Foto: RTVS

Ukrajina už dva roky čelí totálnej ruskej vojne. Prvé výbuchy sa ozvali 24. februára krátko po 5.00 h. Po leteckých a raketových úderoch nasledovala pozemná invázia. Ruské jednotky zaútočili z Ruska, Bieloruska aj z okupovaného Krymu. O vývoji konfliktu povedal viac bezpečnostný analytik Vladimír Bednár.

Celý svet sledoval pred dvoma rokmi vyjadrenie prezidenta Ruska Vladimira Putina, že ľudové republiky na Donbase požiadali Rusko o pomoc. Práve preto podľa Putina vyhlásilo špeciálnu vojenskú operáciu s cieľom demilitarizovať a denacifikovať Ukrajinu. Následne Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil vojnový stav a prerušil diplomatické styky s Ruskom.

Odpor voči ruskej invázii však nevedú len ozbrojené sily, upozornil Bednár. Tie by podľa neho neboli schopné zabezpečiť dlhodobé odolávanie voči Ruskej federácii. „Zápas Ukrajiny je celospoločenská záležitosť,“ zdôraznil analytik.

S bezpečnostným analytikom Vladimírom Bednárom sa o udalostiach pred vojnou a o jej priebehu rozprávala v relácii Aktuálne :24 redaktorka RTVS Slávka Dvořáková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet