Na hlavný obsah

Svetoví lídri kritizujú Kremeľ za smrť Alexeja Navaľného, viacerí hovoria o vražde

Ruský opozičný líder zomrel vo väzenskom tábore.

Svetoví lídri kritizujú Kremeľ za smrť Alexeja Navaľného, viacerí hovoria o vražde
Na archívnej snímke ruský opozičník Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Po správe o smrti uväzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného (†47) prichádzajú z celého sveta kritické reakcie na režim ruského prezidenta Vladimira Putina.

Navaľnyj bol najvýraznejším predstaviteľom ruskej opozície voči prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Podľa Zelenského je za tým Putin

Je „zrejmé“, že za úmrtím ruského opozičného politika Alexeja Navaľného vo väzení za severným polárnym kruhom stojí ruský prezident Vladimir Putin, vyhlásil v piatok počas návštevy Nemecka najvyšší ukrajinský predstaviteľ Volodymyr Zelenskyj.

Podľa Zelenského, ktorého vyjadrenie priniesol britský denník The Guardian, sa Putin nezaujíma, či niekto zomrie, ak je on sám bezpečne vo svojej pozícii.

Ak sa potvrdí, je to strašná tragédia, reagoval poradca prezidenta USA Joea Bidena Jake Sullivan na správu o úmrtí Navaľného. Podľa šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena je za to zodpovedné Rusko.

Francúzsky minister zahraničných vecí povedal, že smrť Navaľného ukazuje realitu Putinovho režimu. Lotyšský prezident Edgars Rinkevičs označil jeho smrť za brutálnu vraždu, za ktorú môže Kremeľ.

„Nech ste si o Alexejovi Navaľnom mysleli ako o politikovi čokoľvek, Kremeľ ho brutálne zavraždil. Je to fakt, ktorý by ľudia mali vedieť, pretože vypovedá o pravej podstate súčasného ruského režimu,“ napísal Rinkevičs na sociálnej sieti X. Vyjadril sústrasť Navaľného príbuzným.

Rusko zabíja svojich vlastných občanov

Rusko sa premenilo na násilnícky štát, ktorý zabíja svojich vlastných občanov. V reakcii na správy médií o úmrtí ruského opozičného lídra to na sociálnej sieti X napísal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

„Stále platí, že rovnako, ako sa Rusko správa v zahraničnej politike, správa sa aj k svojim občanom. Premenilo sa na násilnícky štát, ktorý zabíja ľudí snívajúcich o lepšej budúcnosti ako Nemcov alebo teraz Navaľnyj – uväznený a umučený na smrť za to, že sa postavil Putinovi. Česť jeho pamiatke,“ napísal šéf českej diplomacie.

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj bol zavraždený, vyhlásil v piatok nositeľ Nobelovej ceny za mier a spoluzakladateľ ruských novín Novaja gazeta Dmitrij Muratov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa Muratova boli príčinou Navaľného smrti podmienky vo väzení a jeho úmrtie tak možno považovať za „vraždu“.

Rusko musí odpovedať na závažné otázky

Európska únia považuje Rusko za zodpovedné za smrť Alexeja Navaľného, uviedol predseda Európskej rady Charles Michel. Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová ocenila Navaľného ako „veľkého bojovníka, ktorého odvaha bude rezonovať v mnohých nasledujúcich generáciách“.

„Alexej Navaľnyj bojoval za hodnoty slobody a demokracie. Pre svoje ideály priniesol najvyššiu obeť,“ uviedol Michel v reakcii na správu o smrti uväzneného politika. „Európska únia považuje ruský režim za výlučne zodpovedný za túto tragickú smrť,“ dodal.

„Som zdesená smrťou laureáta Sacharovovej ceny Alexeja Navaľného. Rusko mu vzalo slobodu a život, ale nie dôstojnosť. Jeho boj za demokraciu žije ďalej,“ uviedla šéfka EP Metsolová na sociálnej sieti X. Obaja vedúci predstavitelia EÚ vyjadrili sústrasť Navaľného rodine.

„Musíme zistiť všetky fakty. Rusko musí odpovedať na všetky závažné otázky týkajúce sa okolností jeho smrti,“ reagoval generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Dodal, že je „hlboko zarmútený a znepokojený“ správami, ktoré dnes prišli z Ruska.

Reagovala aj Zuzana Čaputová

Smrť ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného je podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej tragicky predvídateľný výsledok toho, ako sa Putinovo Rusko správa k tým, ktorí sú proti skorumpovanému režimu. Informovala o tom na platforme X.

„Jeho eliminácia sa začala dávno pred dnešným dňom. Úprimnú sústrasť jeho rodine a priateľom,“ uviedla prezidentka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet