Na hlavný obsah

Navaľného matka neverí správam o synovom úmrtí. V pondelok bol ešte živý, zdravý a šťastný, tvrdí

Posledné roky strávil vo väzení.

Navaľného matka neverí správam o synovom úmrtí. V pondelok bol ešte živý, zdravý a šťastný, tvrdí
Poster s tvárou ruského opozičníka Alexeja Navaľného. Foto: TASR/AP

Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel vo väzenskom tábore, uviedli v piatok (16. 2.) tlačové agentúry s odvolaním sa na väzenskú službu, podľa ktorej sa príčina smrti zisťuje.

Kritik Kremľa, ktorý mal 47 rokov, zomrel krátko pred marcovými prezidentskými voľbami, v ktorých sa Vladimir Putin uchádza o ďalší šesťročný mandát v čele štátu.

Navaľnému sa po prechádzke urobilo zle a stratil vedomie. Lekári podnikli všetko, aby ho oživili, ale bezvýsledne. Konštatovali potom jeho smrť, citoval denník Kommersant na svojom webe z vyjadrenia väzenskej služby.

„Zdravotníci ústavu prišli okamžite na miesto a privolali aj záchranárov. Vykonali všetky potrebné resuscitačné opatrenia, avšak bez pozitívnych výsledkov. Záchranári skonštatovali smrť odsúdeného. Príčiny smrti sa zisťujú,“ uviedla väzenská služba.

„Odsúdenému A. A. Navaľnému prišlo 16. februára 2024 v nápravnej kolónii číslo 3 po vychádzke nevoľno a takmer okamžite stratil vedomie,“ cituje z vyjadrenia ruskej väzenskej služby televízia Sky News.

Jeho smrť nevedia potvrdiť, ani vyvrátiť

Navaľného spolupracovníci na sociálnych sieťach uvádzajú, že nateraz nevedia potvrdiť alebo vyvrátiť tvrdenia ruských úradov, že Navaľného „zabili“ vo väzení, ako to formuloval šéf Navaľného štábu Leonid Volkov. 

Podľa jeho ďalšieho príspevku nie je žiadny dôvod veriť štátnej propagande a skôr „Putin zabil Navaľného“, ako že by „Navaľnyj umrel“.

Navaľného právnik je na ceste do väzenského tábora, kde opozičníka väznili, uviedla Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová a prisľúbila, že akékoľvek nové informácie hneď zverejní.

Podľa Navalného matky bol pri poslednej návšteve tento týždeň zdravý a v dobrej nálade. „Nechcem žiadne kondolencie. Videli sme ho vo väzení 12. (februára). Bol nažive, zdravý a šťastný,“ uviedla podľa ruského opozičného denníka Novaja Gazeta matka Navaľného Ljudmila.

Server Meduza napísal, že podľa zdroja prokremeľskej televízie RT bola príčinou smrti krvná zrazenina. Pripomenul, že pred dvoma dňami Jarmyšová oznámila, že opozičníka opäť poslali za trest na samotku, už 27-krát.

Osudným sa mu stal návrat do vlasti

Navaľného pokladali za hlavného odporcu režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého obviňoval, že dal svojho času rozkaz ho otráviť. Opozičníka uväznili hneď po návrate do vlasti z Nemecka, kde ho z otravy vyliečili.

Postupne dostal za rôzne delikty tresty 2,5 roka, deväť rokov a 19 rokov väzenia. Vinu odmietal a svoje uväznenie pričítal snahe režimu umlčať všetkých odporcov a kritiku.

Pred Vianocami ho väzenská stráž prepravila do trestaneckej kolónie za polárnym kruhom, kde ho hneď po odchode z karantény zavreli na samotku.

„Chladnejšie ako 32 stupňov pod nulou tu ešte nebolo. Ale aj pri takomto mraze sa dá viac ako pol hodinu prechádzať, len ak sa podarí nechať si znovu narásť nos, uši a prsty. Máločo tak povzbudí ako prechádzka na Jamali o 6.30 h ráno,“ sarkasticky vylíčil minulý mesiac v príspevku na sociálnej sieti.

Trestanecká kolónia Poljarnyj volk, ležiaca asi 60 kilometrov za polárnym kruhom, je pokladaná za jednu z najdrsnejších väzníc v Rusku. Väčšinu väzňov, ktorí si tu odpykávajú trest, odsúdili za vážne zločiny, poznamenal vtedy Reuters.

Navaľnyj sa na zdravotné ťažkosti vôbec nesťažoval, uviedol v piatok podľa štátnej agentúry TASS Danila Gontar, ktorý stojí na čele regionálnej komisie dohliadajúcej na situáciu v nápravných zariadeniach.

Ani Navaľného príbuzní podľa neho o pomoc komisiu nežiadali. Komisia sa mala vydať do trestaneckej kolónie na konci januára, ale pre chorobu niektorých členov sa cesta neuskutočnila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet