Na hlavný obsah

Grécko sa stalo prvou pravoslávnou krajinou, ktorá povolila sobáše párov rovnakého pohlavia

Prieskumy preukazovali, že Gréci tesnou väčšinou túto reformu podporujú.

Grécko sa stalo prvou pravoslávnou krajinou, ktorá povolila sobáše párov rovnakého pohlavia
Stúpenci zákona o manželstvách osôb rovnakého pohlavia sa zúčastňujú na zhromaždení v Grécku. Foto: TASR/AP

Grécky parlament legalizoval vo štvrtok civilné sobáše osôb rovnakého pohlavia a adopciu pármi rovnakého pohlavia. Informovali agentúry AP a AFP.

Grécko sa tak stalo prvou pravoslávnou krajinou, ktorá k tomuto kroku pristúpila napriek nesúhlasu tamojších cirkevných predstaviteľov.

Za zákon predložený stredopravicovou vládou gréckeho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa hlasovala vo štvrtok neskoro večer po dvojdňovej debate väčšina 176 z celkového počtu 245 poslancov z rôznych politických zoskupení. Proti bolo 76, dvaja sa hlasovania zdržali a 46 sa na hlasovaní nezúčastnili.

Nový zákon uznáva rodičovské práva pre páry rovnakého pohlavia, nebude však umožňovať gayom nadobudnúť biologické deti prostredníctvom náhradných matiek v Grécku.

Táto možnosť je v krajine aktuálne dostupná pre ženy, ktoré zo zdravotných dôvodov nemôžu mať vlastné potomstvo. Samotný Mitsotakis označil prijatie legislatívy za „míľnik v oblasti ľudských práv“, cituje AFP.

Predstavitelia cirkvi v krajine sústredili svoju kritiku na dôsledky návrhu zákona pre tradičné rodinné hodnoty a tvrdili, že potenciálne právne problémy plynúce z reformy by mohli v budúcnosti viesť k rozšíreniu možnosti náhradného materstva aj pre homosexuálne páry.

Prieskumy verejnej mienky preukazovali, že Gréci tesnou väčšinou túto reformu podporujú. Otázka nevyvolala v krajine taký rozkol, ktorý by prevýšil obavy súvisiace s vysokými životnými nákladmi, konštatuje AP.

Stúpenci reformy zákona mávajúci dúhovými transparentmi, ako i jeho oponenti v rukách s ikonami, zorganizovali vo štvrtok separátne menšie pokojné zhromaždenia pred budovou parlamentu v Aténach.

„Ľudia, ktorí boli doposiaľ neviditeľní, sa okolo nás konečne stanú viditeľnými. A s nimi konečne nájde svoje legitímne miesto i množstvo detí,“ povedal premiér Mitsotakis poslancom ešte pred hlasovaním.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet