Na hlavný obsah

Podať daňové priznanie sa niekedy oplatí aj tým, ktorí to nemajú povinné

Čas na podanie daňového priznania je do konca marca.

Podať daňové priznanie sa niekedy oplatí aj tým, ktorí to nemajú povinné
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Podanie daňového priznania neobchádza ani študentov alebo seniorov. Aké povinnosti im z ich občasného zárobku plynú?

Hranica príjmov, ktorá platí aj pre dôchodcov je 2 461,41 eur. Daňové priznanie k dani z príjmov typu B podáva dôchodca v prípade, ak dosiahol zdaniteľný príjem napríklad z predaja či prenájmu nehnuteľnosti. Ak dosiahol iba príjmy zo zamestnania, tak podáva daňové priznanie typu A.

„V prípade, ak napríklad pracoval pre nejakého zamestnávateľa, či už na pracovnú zmluvu alebo na nejakú z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, tak mu zrejme tento zamestnávateľ strhával preddavky zo závislej činnosti, čiže na dani z príjmu. V tomto prípade, ak má zárobok nižší ako je hranica 2461,41 eur, môže, ale nie je povinný, podať daňové priznanie. Podľa informácií na stránkach Finančnej správy SR mu bude takto strhnutý preddavok vrátený,“ vysvetlil daňový poradca z Trustee Company Services Anton Marci v relácii RTVS Peniaze.

Ako sú na tom študenti?

Podobná situácia nastáva aj v prípade pracujúcich študentov. „Ak študent dosiahol celkové zdaniteľné príjmy do úrovne polovice nezdaniteľnej čiastky základu dane, tak nie je povinný podať daňové priznanie. Je však pre neho výhodnejšie ho podať, nakoľko preddavky, ktoré mu počas roka boli uhrádzané na dani, mu vrátia,“ hovorí daňová poradkyňa z VGD Zuzana Korytárová.

Správca dane vráti takýto preplatok v prípade, že je vyšší ako päť eur, a to do 40 dní od konečného termínu na podanie daňového priznania.

V prípade ak študent pracuje v zahraničí, obyčajne už daň z príjmu na Slovensku neplatí. Tieto príjmy vo všeobecnosti podliehajú zdaneniu v krajine, v ktorej pracoval. Študent si vo svojom daňovom priznaní na Slovensku uplatní príslušnú metódu na zamedzenie dvojitého zdanenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika