Na hlavný obsah

Živnosť alebo spoločnosť s ručením obmedzeným. Ktorá z možností sa oplatí viac?

Čo je v súčasnosti výhodnejšie?

Živnosť alebo spoločnosť s ručením obmedzeným. Ktorá z možností sa oplatí viac?
Čo sa oplatí viac, živnosť alebo s.r.o.? RTVS sa pýtala daňového poradcu. Foto: RTVS

 Každý, kto sa rozhodne podnikať, stojí pred dôležitým rozhodnutím. Založiť živnosť alebo spoločnosť s ručením obmedzeným (s.r.o.)? K zmene formy podnikania, a teda prechod z jednej na druhú, môže nastať aj počas samotného podnikania. Čo je teda v súčasnosti výhodnejšie?

Rozhodnutie založiť živnosť alebo s.r.o. je vždy individuálneho charakteru. Pre každú fyzickú osobu môže byť totiž vhodné niečo iné. Podľa daňového poradcu Antona Marciho by sa vo všeobecnosti dalo povedať, že je zrejme lepšie začať živnosťou.

„Nakoľko ide o formu podnikania, ktorá sa pomerne jednoducho vie založiť aj zrušiť, v prípade, že by to sa vám v tom podnikaní nedarilo,“ uviedol v relácii RTVS Peniaze.

Výhody a nevýhody živnosti

Každá forma podnikania má výhody aj nevýhody. Pri živnosti je základnou výhodou jednoduchosť procesu založenia bez vkladu počiatočného kapitálu do podnikania. Zároveň je jednoduché ju aj zrušiť. Medzi ďalšie výhody patrí administratívna nenáročnosť.

Nevýhodou živnosti je ručenie živnostníka celým svojim majetkom a platenie odvodov do sociálnej a zdravotnej poisťovne.

Výhody a nevýhody živnosti.
Výhody a nevýhody živnosti.Foto: RTVS

S.R.O. umožňuje lepšiu optimalizáciu

Základná výhoda pre s.r.o. vyplýva aj z názvu spoločnosti – ručenie je obmedzené. Na rozdiel od fyzickej osoby podnikateľa sa neručí celým svojím majetkom. „Ručím len do výšky nesplateného vkladu, ktorý vkladá na začiatku táto fyzická osoba a samozrejme majetkom tej samostatnej spoločnosti,“ vysvetlil Marci.

Ďalšou výhodou s.r.o. podľa Marciho to, že sa oproti živnosti považuje za exkluzívnejšiu formu podnikania. A to najmä pre obchodných partnerov. Zároveň umožňuje lepšiu optimalizáciu daňovo-odvodových príjmov zo závislej činnosti v prípade, ak sa živnostník v spoločnosti zamestná.

„On sám si stanoví, aký bude jeho vymeriavací základ pre účely sociálneho a zdravotného poistenia a nemusí nejako reflektovať výšku tých príjmov,“ doplnil.

Výhody a nevýhody s.r.o.
Výhody a nevýhody s.r.o.Foto: RTVS

Náklady spojené so živnosťou sú obzvlášť v prvom roku pomerne nízke. Daňové priznanie si môže urobiť živnostník sám alebo si ho môže dať vypracovať daňovému poradcovi. Živnostník tiež musí rátať splatením zdravotných odvodov už v prvom roku podnikania.

Pri zakladaní spoločnosti s ručeným obmedzeným si podnikateľ musí najať právnika. Poplatky sa vyšplhajú na približne 300 eur. Náklady na spracovanie účtovníctva, účtovnej závierky a daňového priznania sa odvíjajú od zložitosti a počtu spracovaných dokladov. Ak sa fyzická osoba v s.r.o. zamestná, pribudnú aj náklady na spracovanie miest.

Živnosť alebo s.r.o.: Kedy sa oplatí prechod

Pri živnosti sa obvykle oplatí prejsť na s.r.o. vtedy, keď sa podnikateľ stáva platiteľom DPH, myslí si Marci. Platiteľ DPH má podľa zákona o DPH tie isté povinnosti bez ohľadu na formu podnikania.

„To znamená, že administratívna záťaž sa mi už zvyšuje aj pri živnosti. Ak som celý rok platiteľom DPH, odpadá mi možnosť používať paušálne výdavky a tým pádom akoby získava prioritu už výhoda spoločnosti s ručením obmedzeným o tom, že neručím celým svojim majetkom,“ dodal.

Opačný prechod, teda zo s.r.o. na živnosť, sa oplatí najmä v prípade, ak má fyzická osoba veľmi nízke alebo žiadne príjmy. Spoločnosť s ručením obmedzeným musí platiť minimálnu daň po prvom roku podnikania aj v prípade, ak nemá príjmy. Pri živnosti to neplatí.

O tom, čo sa oplatí viac, živnosť alebo s.r.o. sme sa v relácii RTVS Peniaze rozprávali s daňovým poradcom Antonom Marcim:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika