Na hlavný obsah

Madridská radnica využíva umelú inteligenciu na pomoc osamelým seniorom

Každý tretí senior žijúci sám v domácnosti sa v Madride cíti osamelý.

Madridská radnica využíva umelú inteligenciu na pomoc osamelým seniorom
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Radnica španielskej metropoly Madrid začala projekt na pomoc seniorom, ktorí žijú sami. Pomocou umelej inteligencie (AI) oslovila 16-tisíc ľudí starších ako 75 rokov a zisťovala, či sa cítia osamelí. Na otázky virtuálnej dispečerky odpovedalo 2 070 seniorov, z ktorých sa tretina rozhodla s pomocou radnice svoju situáciu zmeniť, informujú médiá.

„Dobrý deň, volám z madridskej radnice, zo štvrte Chamartín. Volám sa Paloma a som virtuálna asistentka. Môžem hovoriť s pani Terezou?“ znie zo slúchadla.

Podobný telefonát si vypočuli začiatkom decembra tisíce madridských seniorov. Väčšina z nich ale hovoru nedôverovala a zložila. Ostatní si potom vypočuli niekoľko otázok. Napríklad: Obraciate sa na rodinu či priateľov, keď vás niečo trápi, a môžete s nimi rátať? Chodíte von aspoň raz týždenne? Máte návštevy? Na každú z nich dostali odpoveď, napríklad „ďakujem, že ste mi to povedali“.

Prieskum ukázal, že zhruba každý tretí senior žijúci sám v domácnosti sa v Madride cíti osamelý. Niektorí uviedli, že síce majú deti, ale že ich nechcú obťažovať. Asi 650 účastníkov hovorov s virtuálnou asistentkou súhlasilo, že im radnica pomôže zlepšiť život.

K časti z nich už došiel sociálny pracovník z radnice a poradil im napríklad, že môžu využiť niektoré z desiatok komunitných centier zriadených radnicou pre seniorov. Niektoré centrá majú napríklad aj kaviareň, kde sú ceny nižšie ako v súkromných zariadeniach. Seniori si tam môžu zahrať spoločenské hry, prečítať si noviny, porozprávať si či nadviazať nové priateľstvá.

„Technologický pokrok nám síce predĺžil život, ale my ho musíme aj v našom veku niečím naplniť,“ povedala denníku El País Carmen Garcíaová, ktorá žije sama a označuje sa za nezávislú. Chodí tiež do jedného z komunitných centier, spoločne s Yolandou Muňozovou a Pilar Ariasovou, ktoré majú od 78 do 83 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet