Na hlavný obsah

Ministri aj premiér si finančne prilepšia: Členovia vlády si odhlasovali zmenu, ide o tisíce eur

Vláda tiež začala využívať novelu kompetenčného zákona.

Ministri aj premiér si finančne prilepšia: Členovia vlády si odhlasovali zmenu, ide o tisíce eur
Zľava minister pôdohospodárstva Richard Takáč a predseda vlády Robert Fico. Foto: TASR/Dano Veselský

Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) v utorok (6. 2.) schvaľuje viaceré personálne nominácie. Nových štátnych tajomníkov budú mať ministerstvo spravodlivosti či životného prostredia.

Členovia vlády si zároveň schválili finančné prilepšenie. Paušálne náhrady, ktoré dostávajú navyše k platu, sa budú určovať po novom.

Ministri aj premiér zarobia viac. Kým v minulosti paušálne náhrady stanovovali pevnou sumou, po novom sa budú odvíjať od násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Predseda vlády si tak privyrobí o skoro päťtisíc eur a ministri okolo troch tisícok.

Kompetenčný zákon v praxi

Vláda tiež naplno začína využívať novelu kompetenčného zákona, ktorú prezidentka Zuzana Čaputová poslala na Ústavný súd SR.

Odvolala šéfku Úradu pre dohľadu nad zdravotnou starostlivosťou Renátu Bláhovú, ktorú nahradí exminister zdravotníctva Michal Palkovič a taktiež šéfa Štatistického úradu SR. Jeho náhradníkom bude poslanec Smeru-SD Martin Nemeky.

Pribudli aj noví štátni tajomníci. Budú na ministerstve obrany, spravodlivosti a životnom prostredí. Tam nastúpi exministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

V uplynulých rokoch čelila previerkam, ktoré sa týkali úplatkárskej kauzy Dobytkár. Figurujú v nej ľudia z rezortu pôdohospodárstva z času, keď ho viedla v rokoch 2016 až 2020. Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) hovorí, že Matečná nie je ani obvinená ani obžalovaná.

„Ja nie som vyšetrovací orgán. Pozerám sa na to, či je niekde obvinená alebo nie. Pozerám sa ešte na to, či má čistý výpis z registra trestov, čo má. Ostatné vyšetrovania nechám na iných,“ povedal Taraba. Opozícia nomináciu kritizuje.

Pomoc štátu s energiami

Ešte pred samotným rokovaním vysvetľovala zámer ministerstva financií okresať v budúcom roku energopomoc o približne miliardu ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD).

Ceny energií sa podľa nej na svetových trhoch postupne stabilizujú a chcú vytvoriť schému pomoci, ktorá bude adresná.

„Snažíme sa spraviť koncept toho, aby sme vedeli v prípade nie budúceho roka, ale akejkoľvek krízy dať pomoc adresnejšiu, nie takú plošnú, ako sme ju dávali teraz,“ vysvetlila. O nových pravidlách podľa nej rokujú pracovníci ministerstva práce, financií a hospodárstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika