Na hlavný obsah

Najväčšia americká hudobná spoločnosť hrozí odchodom zo sociálnej siete TikTok. Svoju hudbu už odtiaľ stiahla

Sociálna sieť neplatí férový podiel za užívanie ich hudby.

Najväčšia americká hudobná spoločnosť hrozí odchodom zo sociálnej siete TikTok. Svoju hudbu už odtiaľ stiahla
Ilustračná snímka - Logo sociálnej siete TikTok. Foto: TASR/AP

Americká Universal Music Group (UMG) v otvorenom liste pohrozila, že nepredĺži zmluvu so sociálnou sieťou Tiktok o používaní tvorby jej hudobníkov. Predchádzajúca zmluva vypršala s koncom januára.

Videá na TikToku sú podľa UMG zaplavené melódiami vytvorenými umelou inteligenciou, čo ukrajuje z podielov hudobníkov. List sa odvoláva aj na nedostatočnú bezpečnosť užívateľov siete v kyberpriestore a údajné zastrašovanie pri vzájomných rokovaniach.

„TikTok je vo výsledku biznisom postaveným na hudbe, ktorý ale neplatí férový podiel za jej užívanie,“ uvádza spoločnosť. UMG je podľa portálu The Guardian najväčšou hudobnou spoločnosťou na svete.

Drží napríklad práva na dielo popových ikon Taylor Swiftovej, Billie Eilishovej, Harryho Stylesa i ďalších legendárnych hudobníkov ako Boba Dylana, Stinga alebo kapely Pearl Jam.

TikTok reagoval

TikTok vo svojej reakcii v stredu (1. 2.) rozhodnutie označil za „smutné a poľutovaniahodné“. UMG podľa TikToku stavia svoju chamtivosť nad záujmy umelcov a pesničkárov. „Universal sa rozhodol odmietnuť silnú podporu platformy s viac ako miliardou užívateľov, ktorí môžu zadarmo objavovať talent (muzikantov),“ reagovala čínska spoločnosť.

Aký dopad bude rozviazanie partnerstva mať zatiaľ nie je úplne jasné. Už vo štvrtok Tiktok potvrdil, že odstránil hudbu, na ktorej drží práva UMG. Videá, ktoré mali predmetné diela ako podmaz, sú na platforme naďalej dostupné bez zvuku, píše list The New York Times (NYT).

Zástupcovia ani jednej zo strán zatiaľ odmietli uviesť, či rokovania o predĺžení zmluvy pokračujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet