Na hlavný obsah

O stoličku predsedu SaS zabojujú Branislav Gröhling a Ivan Prieložný. Podľa politológov je otázne, či strana prežije

Prieložný už kandidoval v roku 2018.

O stoličku predsedu SaS zabojujú Branislav Gröhling a Ivan Prieložný. Podľa politológov je otázne, či strana prežije
Líder kandidátky strany SaS do eurovolieb Richard Sulík. Foto: TASR/Martin Baumann

O stoličku nového predsedu strany Sloboda a Solidarita zabojujú Branislav Gröhling a Ivan Prieložný. Nepokladajú sa však za súperov. Strane chcú odovzdať maximum aj po odchode Richarda Sulíka. Podľa politológov je otázne či strana prežije odchod otca zakladateľa.

Nového šéfa bude mať strana Sas po 15 rokoch od vzniku. O funkciu zabojujú dvaja dlhoroční členovia – Branislav Gröhling a Ivan Prieložný. Prvý menovaný má plnú podporu dosluhujúceho lídra Richarda Sulíka. Súčasný šéf poslaneckého klubu Branislav Gröhling tvrdí, že v prípade zvolenia chce pokračovať v rozbehnutej práci.

„SaS zostane stranou pravicovou a liberálnou. pôjdeme viacej do regiónov a otvoríme sa viacej verejnému životu a osobnostiam, ktoré majú rovnaké zmýšľanie ako my,“ avizoval Gröhling.

Ivan Prieložný už na funkciu predsedu kandidoval v roku 2018. Istý čas bol vicestarosta bratislavskej mestskej časti Devín. Na oficiálnej stránke strany má pri mene poznámku: Večný kandidát. Branislava Gröhlinga nepovažuje za súpera.

„S Braňom Gröhlingom sme dvaja spolukandidáti na pozíciu predsedu SaS. Tento týždeň zverejním blog, kde predstavím svoje dôvody, motiváciu a ďalšiu víziu pre budúcnosť našej strany a Slovenska,“ uviedol Prieložný.

Sulík nechce odísť úplne

Richard Sulík nechce zo strany odísť úplne. Viesť bude kandidátku SaS do tohtoročných eurovolieb. O rozhodnutí informoval po parlamentných voľbách. Podľa neho je na výmenu šéfa najlepší čas.

„Každý chvíľku ťahá pílku. Zmena na poste predsedu prichádza v čase, kedy je pokoj, kedy nemáme žiadne vnútorné pnutia v strane,“ vyhlásil.

Politológ Radoslav Štefančík z Ekonomickej univerzity v Bratislave predpokladá, že na sneme uspeje skôr Branislav Gröhling . Pripomína však, že výmena otcov zakladateľov strán na Slovensku nemá úspešnú tradíciu. Dôležité podľa neho bude, ako budú novému predsedovi načúvať kľúčoví členovia strany.

„Viem si predstaviť, že pán Gröhling bude len formálny predseda, že tie nitky bude stále poťahovať Sulík,“ myslí si Štefančík.

Svoju úlohu v tom môže zohrať aj funkcia čestného predsedu, ktorú si chce presadiť Richard Sulík aj s právom veta. Politologička Darina Malová z Univerzity Komenského to nepovažuje za dobrý nápad.

„Ak bude čestný predseda, tak kto bude za stranu hovoriť. Budú tam dva hlasy a bude to naozaj veľmi mätúce,“ vyhlásila. Nového predsedu si bucú členovia strany voliť 16. marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál