Na hlavný obsah

Od začiatku vojny na Ukrajine prešli dva roky. Mnohí Ukrajinci sa od vtedy na slovenskom trhu práce uchytili

Ukrajinci na Slovensku doposiaľ narážajú na mnohé prekážky.

Od začiatku vojny na Ukrajine prešli dva roky. Mnohí Ukrajinci sa od vtedy na slovenskom trhu práce uchytili
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Dva roky po vypuknutí vojny na Ukrajine prišli na Slovensko tisícky odídencov. Mnohí z nich sa začlenili do života a našli si prácu, hoci aj nekvalifikovanú.

V obchode sú s nimi spokojní, pracujú aj na montážnych linkách v automobilkách, ale potrebujeme ich aj v nemocniciach. Avšak zamestnávanie lekárov či zdravotných sestier nie je jednoduché. Tvrdí Medzinárodná asociácia lekárov na Slovensku.

Právnička Veronika Komisár utiekla s dvomi deťmi z Ukrajiny z večera do rána v deň vypuknutia vojny. V Trnave jej pomohli v tamojšom Centre pre rodinu. Najprv bola dobrovoľníčka, učila sa slovenčinu, popri tom pracovala cez víkendy v automobilke. Dnes sa už priblížila k svojej pôvodnej profesii.

„Už od marca minulého roka pracujem ako právny a sociálny asistent v centre a dúfam že budem v tom pokračovať,“ uviedla Veronika Komisár. Chýba jej ešte skúška zo slovenského jazyka, ale aj oficiálne uznanie diplomu z právnickej fakulty.

Ku koncu minulého roka evidovalo Ústredie práce vyše 10-tisíc štátnych príslušníkov Ukrajiny s udeleným povolením na zamestnanie na Slovensku.

„Ku koncu decembra 2023 pracovalo najviac štátnych príslušníkov Ukrajiny v profesiách – operátori a montéri strojov a zariadení, ktorých bolo 6 218, ďalej kvalifikovaní pracovníci a remeselníci, ktorých bolo 1 283 a pomocní a nekvalifikovaní pracovníci, ktorých bolo 1 082,“ informovala hovorkyňa ústredia práce Iveta Dorčáková.

Stabilná sila v obchodoch

V obchodných reťazcoch sú Ukrajinci už stabilnou pracovnou silou. Podľa Martina Krajčoviča zo Slovenskej aliancie moderného obchodu v predajniach boli už aj pred vojnou.

„Po vojne, keď ich prišlo na Slovensko viac, sa tieto počty zväčšili. Naozaj, tá spokojnosť je, ale štát mohol aj inými krokmi prispieť k tomu, aby viac týchto ľudí zostalo na Slovensku a nemigorvalo do iných krajín,“ skonštatoval Krajčovič.

Aljona Kurotová z Medzinárodnej asociácie lekárov na Slovensku hovorí, že Slovensko iba krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine urobilo pre zdravotníkov z tretích krajín najviac.

„Schválili sme dočasnú odbornú stáž pre lekárov, sestry, farmaceutov aj pre zubárov. Začali sme uznávať pediatrov, ktorí roky vykonávali iné pozície, ako upratovačky v nemocniciach. Bohužiaľ snaha Slovenska pomôcť, ale aj dať prácu týmto zdravotníkom, myslím si že veľmi spomalila,“ priblížila Kurotová.

Odbornú 18-mesačnú platenú stáž teraz väčšina lekárov a sestier z Ukrajiny končí, čakajú ich skúšky, za ktoré musia zaplatiť poplatok. Kurotová hovorí, že je to 665 eur. „Sú to úžernícke poplatky a bohužiaľ sme ich nezrušili. Stovky lekárov a sestier, desiatky pediatrov, farmaceutov a stovka zubárov. Môžeme ich stratiť, pretože nie každý spraví tú skúšku,“ dodala.

Česko napríklad poplatky pre odídencov z Ukrajiny zrušilo a ponechalo ich iba zdravotníkom z iných krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko