Na hlavný obsah

Odkedy platí moratórium pred prezidentskými voľbami? Za jeho porušenie hrozia vysoké sankcie

Ide o zákaz vedenia kampane a ovplyvňovania voličov.

Odkedy platí moratórium pred prezidentskými voľbami? Za jeho porušenie hrozia vysoké sankcie
Ilustračná snímka hlasovania v prezidentských voľbách. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Volebné moratórium je zákaz vedenia kampane a ovplyvňovania voličov počas určitého obdobia pred a počas volieb. Pred prezidentskými voľbami platí 48-hodinové moratórium.

Zákaz sa týka šírenia informácií v prospech alebo neprospech kandidátov aj zverejňovania výsledkov prieskumov. Zakazuje sa aj politická reklama a sponzorované príspevky na sociálnych sieťach.

Moratórium sa nevzťahuje na volebné plagáty vylepené počas volebnej kampane a kandidáti ich tak nemusia odstrániť pred začiatkom moratória.

Začiatok moratória

Volebná kampaň pred prezidentskými voľbami sa začala oficiálne v utorok 9. januára, a to dňom uverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb v Zbierke zákonov Slovenskej republiky.

Kampaň sa končí 48 hodín predo dňom konania prvého kola volieb, teda o polnoci z 20. na 21. marca, kedy začína plynúť volebné moratórium.

V prípade konania druhého kola volieb, ktoré sa bude konať dňa 6. apríla, sa kampaň končí o polnoci z 3. na 4. apríla.

Moratórium trvá až do zatvorenia volebných miestností. To znamená, že ak sú volebné miestnosti v niektorých regiónoch pre komplikácie otvorené dlhšie, aj moratórium bude trvať dlhšie.

Sankcie pri porušení moratória

S porušením moratória sa spájajú sankcie. Ak kandidát na prezidenta SR poruší volebné moratórium, štátna komisia mu uloží pokutu vo výške od päťtisíc eur do 50-tisíc eur. Ak zákaz poruší politická strana, štátna komisia jej uloží pokutu od 30-tisíc eur do 300-tisíc eur.

Moratórium sa týka aj médií. Preto, ak poruší zákaz vydavateľ periodickej či neperiodickej publikácie alebo tlačová agentúra, hrozí im pokuta od ministerstva kultúry vo výške od tisíc do 10-tisíc eur.

Zákon o volebnej kampani tiež hovorí, že ministerstvo vnútra uloží pokutu 100-tisíc eur, ak volebné moratórium poruší fyzická osoba.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko