Na hlavný obsah

Pašeráci to stále skúšajú. Colníci na východe SR zadržali množstvo rôznych úlovkov

Najviac sa pašujú cigarety, alkohol či jantár.

Pašeráci to stále skúšajú. Colníci na východe SR zadržali množstvo rôznych úlovkov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V minulom roku sa na našej východnej hranici najviac pašovali cigarety, tabakové výrobky, alkohol a tiež jantár a mušle. Colný úrad Michalovce opäť zaznamenal nárast porušovania právnych a colných predpisov.

Skoro sto kilogramov jantáru. To bol jeden z najväčších minuloročných úlovkov, o ktorý pripravili pašerákov colníci v Michalovciach.

,,V dvanástich textilných vreciach opatrených plombou bolo takmer 100 kilogramov neopracovaných nerastov neznámeho pôvodu, rôznych tvarov, veľkostí a farieb pripomínajúcich jantár,“ priblížila hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová.

Pašovaniu na východnej hranici SR sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Lucia Benetínová:

Ak by sa ho páchateľovi podarilo predať na čiernom trhu, tak mohol nelegálne zarobiť vyše 40-tisíc eur.

„V týchto prípadoch nelegálneho dovozu jantáru súd rozhodne o prepadnutí tovaru v prospech štátu. Pričom nerast odovzdá finančná správa Puncovému úradu SR, ktorý je podľa zákona o puncovníctve v týchto prípadoch správcom majetku štátu,“ ozrejmil riaditeľ Puncového úradu SR Vladimír Balaščák.

Cigarety, tabak a alkohol

Colníci odhalili aj pokus o prepašovanie piatich miliónov českých korún. Boli ukryté v podlahe autobusu. Medzi raritné záchyty patria napríklad aj mušle. Dovoz takýchto úlovkov z dovolenkových destinácii je na Slovensku zakázaný.

„V roku 2023 na hraničnom priechode Vyšné Nemecké odhalili napríklad pokus o dovoz exemplárov neživých koralov, hviezdic, mušlí a lastúr,“ doplnila Nimrichterová.

Klasikou na hranici s Ukrajinou zostávajú roky najviac pašované produkty – cigarety, alkohol a tabak. ,,Záujem o pašovanie určite podporuje aj chudoba alebo nízke príjmy obyvateľstva na oboch stranách hraníc. Tie zvyšujú dopyt po pašovanom tovare alkohol, cigarety a podobne,“ vysvetlila sociologička Zuzana Kusá.

Pri preukázaní viny hrozí takýmto pašovateľom trest odňatia slobody až na tri roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko