Na hlavný obsah

Počet obetí ostreľovania mesta Lysyčansk podľa Ruska stúpol na najmenej 28

Ďalších desať ľudí utrpelo zranenia.

Počet obetí ostreľovania mesta Lysyčansk podľa Ruska stúpol na najmenej 28
Na snímke poškodené budovy v meste Lysyčansk v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Na najmenej 28 vzrástol počet obetí ostreľovania ruskými jednotkami okupovaného východoukrajinského mesta Lysyčansk, vyplýva z nedeľňajšej rannej bilancie tamojších úradov. Informovali agentúry AFP a DPA.

Medzi obeťami sobotňajšieho ostreľovania je podľa nich aj jedno dieťa. Ďalších desať ľudí utrpelo zranenia.

„Ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali v Lysyčansku pekáreň, pod troskami sa nachádzajú civilisti,“ napísal v sobotu na platforme Telegram proruský líder Moskvou anektovanej Luhanskej oblasti Leonid Pasečnik.

Podľa vyjadrení okupačných úradov a ruského ministerstva zahraničných vecí bolo toto mesto ostreľované Západom dodanými zbraňami, a to raketometmi typu Himars.

Ukrajina sa k útoku na Lysyčansk doposiaľ nevyjadrila, píše DPA s tým, že ruské tvrdenia nebolo možné bezprostredne overiť.

Ostreľovanie vo svojom pravidelnom videopríhovore nespomenul v sobotu večer ani ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý miesto toho hovoril o ruských útokoch na veľkomesto Kryvyj Rih a jeho infraštruktúru. Tie viedli k rozsiahlym výpadkom dodávok elektriny, ktoré sa dotkli tisícok tamojších obyvateľov.

Mesto Lysyčansk leží v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny a ruská armáda ho dobyla po brutálnej bitke na začiatku invázie na jar roku 2022. Pred vojnou malo toto mesto okolo 111-tisíc obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet