Na hlavný obsah

Pomoc za 95 miliárd dolárov: Americký Senát v kľúčovom hlasovaní podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael

Za sa vyslovilo aj 18 republikánov, a to aj napriek Trumpovi.

Pomoc za 95 miliárd dolárov: Americký Senát v kľúčovom hlasovaní podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael
Senátori podporili balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael. Foto: TASR/AP

Americký Senát v kľúčovom hlasovaní v nedeľu večer podporil balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu a Izrael. Jeho konečné schválenie senátormi sa očakáva v najbližších dňoch. Informuje o tom agentúra AFP.

Senátori v procedurálnom hlasovaní balík zahraničnej pomoci za 95 miliárd dolárov podporili v pomere hlasov 67:27. Za sa vyslovilo aj 18 republikánov. Urobili to aj napriek kritike exprezidenta USA Donalda Trumpa, podľa ktorého by táto pomoc mala byť poskytnutá vo forme pôžičky.

Okrem podpory Kyjeva vo výške 61 miliárd dolárov návrh zákona o zahraničnej pomoci obsahuje aj vojenskú pomoc pre Izrael za 14 miliárd. Súčasťou balíka pomoci je taktiež takmer päť miliárd dolárov na podporu partnerov v indo-pacifickej oblasti vrátane Taiwanu.

Otázne je hlasovanie v dolnej komore

Aj v prípade, že americkí senátori navrhovaný balík schvália, nie je isté, ako dopadne hlasovanie v dolnej komore Kongresu USA – Snemovni reprezentantov. V nej má väčšinu Republikánska strana, píše AFP.

Predseda snemovne Mike Johnson podľa agentúry Reuters naznačil, že by sa mohol pokúsiť rozdeliť ustanovenia o pomoci do samostatných opatrení, keď návrh zákona dorazí zo Senátu. Desiatky republikánov vrátane Johnsona a spojencov Trumpa už predtým hlasovali proti poskytnutiu pomoci Ukrajine.

Republikánski senátori minulý týždeň zablokovali balík, ktorý spájal ich požiadavky na posilnenie ochrany americko-mexickej hranice s poskytnutím pomoci zahraničným partnerom USA. O tejto kompromisnej dohode sa medzi republikánmi a demokratmi komplikovane rokovalo niekoľko mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet