Na hlavný obsah

Prieskum Ipsos: SNS mimo parlamentu, do NR SR by sa dostalo hnutie Republika

Voľby by vyhral Smer-SD.

Prieskum Ipsos: SNS mimo parlamentu, do NR SR by sa dostalo hnutie Republika
Zľava predseda SNS Andrej Danko a predseda Republiky Milan Uhrík. Foto: TASR/Jakub Kotian, Henrich Mišovič, koláž RTVS

Ak by sa voľby do Národnej rady (NR) SR konali vo februári 2024, vyhral by Smer-SD so ziskom 22,7 percenta hlasov. Ako druhé by skončilo hnutie Progresívne Slovensko (PS), ktorému by odovzdalo hlas 21,3 percenta voličov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N.

Tretí najvyšší počet hlasov by získala strana Hlas-SD (16,5 percenta), štvrté by bolo Kresťanskodemokratické hnutie (6,7 percenta), piata Sloboda a solidarita (6,4 percenta). Ak by hnutie Slovensko nekandidovalo v koalícii s Kresťanskou úniou a Za ľudí, podľa Ipsosu by sa do parlamentu dostalo s 5,8 percentami hlasov.

Podľa prieskumu by sa do parlamentu dostalo aj hnutie Republika. Hlas by mu odovzdalo 5,2 percenta respondentov.

Pred bránami NR SR by skončila SNS, volilo by ju 4,2 percenta opýtaných. Hlasy by na vstup do NR SR nestačili ani Szövetség-Aliancii (3,4 percenta), Sme rodina (3,2 percenta), ani Demokratom (2,4 percenta). ĽSNS by volilo 1,6 percenta opýtaných, ostatné strany menej ako 0,5 percenta.

Čo sa týka obsadenia parlamentných kresiel, Smer by vo februári získal oproti voľbám v októbri o jeden mandát menej (41). PS by malo 38 poslancov, čo je oproti volebnému výsledku o šesť viac. Hlas by si prilepšil o dva mandáty (29), KDH a SaS by mali rovnaké zastúpenie ako v súčasnosti (12 a 11).

Hnutie Slovensko by malo o šesť mandátov menej (10), hnutie Republika by malo v NR SR deväť poslancov.

Prieskum uskutočnila agentúra Ipsos pre Denník N od 16. do 21. februára 2024 na vzorke 1 028 respondentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko