Na hlavný obsah

Rodičia čoraz viac útočia na učiteľov, vinia ich za zlé známky svojich detí

Sťažnosti na učiteľov sa hromadia najmä po polročných vysvedčeniach.

Rodičia čoraz viac útočia na učiteľov, vinia ich za zlé známky svojich detí
Ilustračná snímka - učiteľka vysvetľuje žiačke. Foto: RTVS

Učitelia na našich školách sú stále pod väčším tlakom. Rodičia ich často vinia za zlé známky svojich detí, sťažnosti na učiteľov sa hromadia najmä po polročných vysvedčeniach.

Po polročných vysvedčeniach museli mnohí učitelia čeliť kritike rodičov. Sú nespokojní so známkami svojich detí. ,,Rodič má pocit, že dieťa nie je klasifikované tak, ako si to predstavuje. Že dieťa sa veľa učí a napriek tomu nedosahuje dobré výsledky,“ riaditeľka ZŠ Ostredková Erika Drgoňová.

Konflikty medzi rodičmi a učiteľmi sú podľa Slovenskej komory učiteľov (SKU) veľmi časté. Je preto dôležité, aby si každá škola nastavila presné kritéria známkovania.

Nezhodám medzi učiteľmi a rodičmi sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Andrea Škutová:

,,Dnes je to hodnotenie na školách veľmi subjektívne a postavené na nejasných kritériách, preto potom vznikajú napätia. Rozhodne to nie je chyba učiteľov,“ uviedol Viktor Križo zo SKU.

Podľa vedkyne zo sociologického ústavu, je takéto správanie rodičov odrazom toho, že aj na nich je vyvíjaný tlak.

„Dostávame nejaké informácie, ktoré nám hovoria, čo by sme ako rodičia mali robiť. V akých všetkých sférach by sme naše deti mali vzdelávať. Rodičia sa podľa mňa cítia oveľa viac zodpovední za to, ako ich deti budú prosperovať,“ myslí si Zuzana Sekeráková Búriková zo Sociologického ústavu SAV.

Školenie učiteľov

Súčasných no ani budúcich učiteľov na takéto situácie nikto neškolí. Ministerstvo školstva však zdôrazňuje, že doplňujúce školenia môže zabezpečiť riaditeľ školy.

„Ak v škole nastane takáto situácia, riaditeľ školy môže zabezpečiť v súlade s potrebami školy takéto vzdelávanie, napríklad formou aktualizačného vzdelávania,“ píše rezort školstva v stanovisku.

Učitelia v škole sú chránenými osobami, preto rodičia nemôžu do ich výkonu neodborne zasahovať. Išlo by o porušenie zákona.

,,Zákonný zástupca žiaka má právo byť informovaný o výchovno-vzdelávacích výsledkoch svojho dieťaťa. Avšak zároveň je povinný dodržiavať podmienky výchovno-vzdelávacieho procesu svojho dieťaťa určené školským poriadkom školy,“ pokračuje rezort školstva.

Slovenská komora učiteľov odporúča rodičom, aby sa s prípadnými problémami obracali na školských zástupcov rodičov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko