Na hlavný obsah

V dôsledku útoku na Ukrajine vzlietli aj stíhačky NATO, ruská raketa smerovala k hraniciam Poľska

Rusko odpálilo v stredu na Ukrajinu 44 rakiet a 20 dronov.

V dôsledku útoku na Ukrajine vzlietli aj stíhačky NATO, ruská raketa smerovala k hraniciam Poľska
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Stíhačky Poľska a Severoatlantickej aliancie v stredu (7. 2.) ráno vzlietli, aby zaistili poľský vzdušný priestor voči zvýšenému počtu ruských útokov na Ukrajine, oznámilo operačné velenie poľských ozbrojených síl (DORSZ). Informovala agentúra PAP.

DORSZ na sociálnej sieti X uviedlo, že v súvislosti s raketovými útokmi na území Ukrajiny sa zvýšila aktivita letectva Ruska.

„Boli aktivované všetky nevyhnutné procedúry na zaistenie bezpečnosti poľského vzdušného priestoru a DORSZ situáciu monitoruje,“ uviedla operačné velenie. Verejnosť upozornilo aj na vyšší hluk spôsobený štartom lietadiel najmä v juhovýchodných častiach Poľska.

Ukrajinské vzdušné sily na sociálnej sieti Telegram v stredu uviedli, že jedna z rakiet smeruje k hraniciam Poľska.

„Niektoré zo striel spadli a boli namierené blízko našich hraníc na oblasť Ľvova,“ uviedol podplukovník Jacek Goryszewski z DORSZ pre poľskú rozhlasovú stanicu Polskie Radio 24. Reagoval tak na otázku, či nejaká z rakiet skutočne mierila k poľským hraniciam.

Ukrajinská armáda informovala, že Rusko odpálilo v stredu na jej územie 44 rakiet a 20 dronov. Podľa veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného sa protivzdušnej obrane podarilo zneškodniť 29 rakiet a 15 dronov.

Ruská armáda podľa jeho slov útočila riadenými, balistickými aj protilietadlovými strelami. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že nočný útok si vyžiadal najmenej tri obete na životoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet