Na hlavný obsah

Rusko podniklo ďalší rozsiahly útok na Ukrajinu, časti Kyjeva ostali bez elektriny

Explózie hlásili viaceré mestá vrátane Charkova alebo Mykolajiva.

Rusko v stredu (7. 2.) ráno podniklo ďalší rozsiahly vzdušný úder na Ukrajinu, explózie hlásili viaceré mestá vrátane Kyjeva, Charkova alebo Mykolajiva, informujú ukrajinské médiá.

Ukrajinské letectvo neskôr oznámilo, že Rusi zaútočili 64 strelami a dronmi, pričom protivzdušná obrana ich 44 zničila.

Ukrajinskí činitelia informujú o najmenej piatich zabitých civilistoch v Kyjeve a Mykolajive. Ďalší ľudia sú zranení. Ruské ministerstvo obrany podľa stanice BBC tvrdilo, že zasiahlo vojenskopriemyselné podniky.

Sirény upozorňujúce na hrozbu vzdušného útoku sa rozozneli skoro ráno po tom, čo v ruskej Murmanskej oblasti vzlietli lietadlá Tu-95 a ukrajinské letectvo varovalo pred hrozbou vypustenia striel z týchto strojov, uviedol server RBK-Ukrajina.

Neskôr informoval tiež o odpaloch zo strojov Tu-22, o balistických strelách a o nasadení ruských dronov.

Z Ukrajiny medzitým začali prichádzať správy o aktivite ukrajinskej protivzdušnej obrany a explóziách, ktoré boli počuť aj v prípade zostrelenia rakiet protivzdušnou obranou.

V Charkove médiá informovali o výbuchoch kvôli raketovému úderu, v Mykolajive podľa nich útočili ruské drony Šahíd. Neskôr sa explózie ozvali v Kyjevskej a Čerkaskej oblasti na strednej Ukrajine, píše RBK-Ukrajina. Následne hlásili výbuch tiež úrady v západoukrajinskej Ľvovskej oblasti.

Podľa ukrajinského letectva Rusi vykonali niekoľko vzdušných úderov a použili na to okrem dronov aj rôzne typy riadených striel ako sú Ch-22 alebo Kalibr, balistické strely Iskander a protilietadlové rakety S-300. Ukrajinská obrana zničila 29 riadených striel a 15 útočných dronov, uviedol podľa serveru Ukrajinska pravda Kyjev.

V metropole sa explózia ozvala vo vlnách, druhýkrát okolo 07: 40 miestneho času (06: 40 SEČ). Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko neskôr oznámil, že protivzdušnú obranu sa nad hlavným mestom podarilo zlikvidovať asi dve desiatky ruských striel.

Tretí útok v roku 2024

„Tretí raketový útok na Kyjev v roku 2024,“ napísal Popko na platforme Telegram s poznámkou, že poplach v metropole trval takmer tri hodiny a strely prišli vo viacerých vlnách z rôznych smerov. Médiá informovali okrem iného o požiari obytnej výškovej budovy v Kyjeve.

Podľa starostu Vitalija Klička utrpeli kvôli útoku zranenia vyše tri desiatky ľudí. Zelenskyj informoval o dvoch zabitých v metropole.

Kyjevské úrady bilanciu obetí následne zvýšili na štyroch, podľa Klička všetci zahynuli v spomínanej výškovej budove.

Okrem toho sa niektoré časti metropoly podľa starostu ocitli bez elektriny po tom, čo úlomky rakety poškodili elektrické vedenie. Energetická spoločnosť DTEK po niekoľkých hodinách informovala o obnovení dodávok elektrickej energie.

Ďalšia obeť je v Mykolajive na juhu krajiny. Sú tam tiež zranení ľudia a poškodené obytné budovy, vodovodné a plynárenské siete, uviedol podľa serveru Ukrajinska pravda miestny starosta Oleksandr Senkevyč.

Strela letela v smere na Poľsko

V Ľvovskej oblasti strela letela v smere na Poľsko; keď bola asi 20 kilometrov od hraníc, otočila sa o 180 stupňov, píše RBK-Ukrajina, podľa ktorej poľské letectvo vyslalo do vzduchu tri lietadlá F-16.

„Raketa vo Ľvovskej oblasti často mení svoj kurz. Nech ste kdekoľvek, zostaňte v úkryte alebo dodržte pravidlo ‚dvoch múrov‘,“ napísal na Telegrame oblastný šéf Maksym Kozyckyj s odvolaním sa na bezpečnostnú radu, aby sa ľudia počas útoku držali v mieste, kde ich od vonkajšieho priestoru oddeľujú dva múry bez okien.

Šéf Ľvovskej oblasti následne informoval o explóziách v meste Drohobyč. „Bohužiaľ, zásahy sú aj v Ľvovskej oblasti. Ide o priemyselný areál v Drohobyči,“ napísal na telegrame Kozyckyj, podľa ktorého na mieste vypukol požiar a objekt je čiastočne zničený. „Zatiaľ nie sú informácie o zranených alebo mŕtvych,“ dodal.

V Kyjeve je v súčasnosti šéf unijnej diplomacie Josep Borrell, ktorý na sociálnej sieti X napísal, že deň začal v protileteckom kryte.

„To je každodenná realita statočných Ukrajincov odkedy Rusko začalo svoju nezákonnú agresiu,“ poznamenal únijný činiteľ pri svojej fotografii. Borrell je v Kyjeve od začiatku ruskej invázie už štvrtýkrát. Rusko sa zatiaľ k dnešnému útoku nevyjadrilo.

Ruský rezort obrany uviedol, že jeho armáda útočila „vysoko presnými“ zbraňami dlhého doletu a bezpilotnými lietadlami na podniky ukrajinského vojenskopriemyselného komplexu vyrábajúce bezpilotné člny, raketové systémy, muníciu do salvových raketometov a výbušniny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet