Na hlavný obsah

Veľká technologická spoločnosť na Slovensku rozbíja odbory. Právnik hovorí o protizákonnom postupe

Firma na Slovensku zamestnáva tisíce ľudí.

Veľká technologická spoločnosť na Slovensku rozbíja odbory. Právnik hovorí o protizákonnom postupe
Sídlo spoločnosti Dell v Bratislave. Foto: RTVS

Veľká technologická spoločnosť pôsobiaca na Slovensku zvádza boj s odborármi. Tvrdí to prepustený šéf odborového združenia. Firma sa bráni. Ako uviedla – robí tak z ekonomických dôvodov. Právnik hovorí o protizákonnom postupe.

Pred štyrmi rokmi založil Daniel Andráško v slovenskej pobočke technologického gigantu Dell odbory. Pre zamestnancov chcel vyrokovať lepšie pracovné podmienky. Podnety zozbieral od desiatok kolegov.

„Medzi prvými nápadmi, ktoré sme potom aj implementovali do samotného návrhu kolektívnej zmluvy, bolo zvýšenie odstupného pri prepúšťaní nad rámec Zákonníka práce,“ uviedol predseda odborového združenia Technologies Unions Slovakia Daniel Andráško.

Súboj technologickej spoločnosti a odborárov v Správach RTVS rozobral redaktor Vladimír Amrich:

O kolektívnej zmluve rokuje so zástupcami firmy dva roky. Bezvýsledne. Odborové združenie sa rozrástlo na viac ako 500 členov. Daniel Andráško vo firme pracoval 17 rokov ako konzultant. V januári dostal výpoveď.

„Z desiatich členov predsedníctva, štyrom bolo oznámené, že dôjde k zrušeniu pracovného pomeru, pričom trom už bola doručená výpoveď,“ doplnil Andráško.

„Členovi odborovej organizácie, alebo členovi zamestnaneckej rady môže dať zamestnávateľ výpoveď len s predchádzajúcom súhlasom týchto zástupcov zamestnancov. A v prípade, že tento súhlas nebude daný tak tá výpoveď je neplatná,“ podotkol advokát a odborník na pracovné práve Michal Maťaš.

„Ja toto považujem za veľmi nešťastnú situáciu, nátlakovú formu ako udupať alebo znefunkčniť samotnú odborovú organizáciu,“ kritizoval predseda odborového združenia.

„Zamestnanec sa môže obrátiť na súd so žalobou o neplatnosti výpovede, ale kým súd právoplatne nerozhodne, ten zamestnávateľ sa ho na tú dobu zbaví,“ dodal advokát Maťaš.

Spoločnosť Dell na naše otázky uviedla, že sa riadi princípmi konkurencieschopnosti a tomu prispôsobuje svoje podnikanie.

„Naše pôsobenie na trhu sa vždy riadi platnou legislatívou, vrátane slovenského Zákonníka práce,“ vyhlásila riaditeľka právneho oddelenia spoločnosti Dell Slovakia Zdenka Hrubešová.

Firma zamestnáva tisíce ľudí

Firma na Slovensku zamestnáva tisíce ľudí. V roku 2022 dosiahla zisk takmer 10 miliónov eur. Daniel Andráško hovorí, že mu ide o to vytvoriť precedens, ktorý by v budúcnosti chránil aj zdravotne znevýhodnené osoby.

„Som aj osoba s ťažkým zdravotným postihnutím, a taktiež sa na mňa vzťahuje ochrana Zákonníka práce. V tomto prípade bol zamestnávateľ nútený obrátiť sa na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny so žiadosťou o súhlas s mojim prepustením. Tento súhlas im nebol udelený,“ uzavrel predseda odborového združenia Technologies Unions Slovakia Daniel Andráško.

Prepustený šéf odborov si myslí, že zmeniť by sa mal aj Zákonník práce. Jeho prípad ukazuje, že nedostatočne chráni osoby so zdravotným znevýhodnením aj odborárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko