Na hlavný obsah

Vláda rokovala na Zemplíne. Pre najmenej rozvinuté regióny vyčlenila finančnú podporu

Pre okresy Michalovce a Sobrance vyčlenila viac ako 1,6 milióna eur.

Vláda rokovala na Zemplíne. Pre najmenej rozvinuté regióny vyčlenila finančnú podporu
Výjazdové rokovanie vlády SR v Michalovciach. Foto: TASR/František Iván

Vláda rokovala na Zemplíne. Pre okresy Michalovce a Sobrance vyčlenila viac ako 1,6 milióna eur. Určené sú na zhruba 150 menších projektov. Regióny patria k dlhodobo najmenej rozvinutým.

Pred dvoma rokmi zdevastoval požiar domov dôchodcov v Spišskej Novej Vsi. Klientov museli evakuovať. Mesto do záchrany objektu investovalo tisíce eur. Vláda na Spiš poslala dva a pol milióna eur na jeho záchranu.

„Bez tejto pomoci, ktorú nám dnes vláda schválila, by sme opravy nevedeli dokončiť ani navýšiť kapacitu na 200 miest,“ uviedol primátor Spišskej Novej Vsi Pavol Bečarik (SNS).

Pred necelým pol rokom východné Slovensko postihlo zemetrasenie. Zničilo stovky domov aj kultúrnych pamiatok. Ľudia by sa v prípade podobného nešťastia mali dočkať vyššieho finančného príspevku od štátu.

Podpore regiónov východného Slovenska sa v Správach RTVS venovali Katarína Zakuťanská a Lucia Benetínová:

„Humanitárna pomoc pre fyzické osoby nie je dostačujúca. Bohužiaľ, zákon je nastavený tak, že maximálne môžeme poskytnúť fyzickej osobe 800 eur. Preto sme sa na vláde dohodli, že pripravíme veľmi rýchlu novelu zákona, aby sme navýšili tie limity pre fyzické osoby,“ vyhlásil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

Chýbajúca diaľnica

Prácu si hľadá približne 5 800 ľudí. Časť z nich by sa mohla zamestnať pri výrobe roštov, u nemeckého investora. Vláda odobrila viac ako miliónový stimul vo forme daňovej úľavy. Región Zemplína dlhodobo trápi nezamestnanosť aj chýbajúca diaľnica.

„Vláda deklaruje ochotu budovať infraštruktúru v podobe diaľnice smerujúcej až po Ukrajinskú hranicu. Od toho si sľubujeme ďalší príchod investorov,“ povedal primátor mesta Michalovce Miroslav Dufinec (Smer-SD).

„V rámci integrovaných územných investícii – presunu peňazí z Bratislavy do regiónov, je pre Košický kraj vyčlenených 360 miliónov eur,“ uviedol minister investícii a regionálneho rozvoja Richard Raši (Hlas-SD).

Vláda bude na východnom Slovensku rokovať aj vo štvrtok, a to v Košiciach. 11. apríla sa ministri stretnú aj v Michalovciach, kde budú rokovať spoločne s ukrajinskou vládou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko