Na hlavný obsah

Za smrť Alexeja Navaľného je zodpovedný Putin, vyhlásil americký prezident Biden

Tvrdí, že je to ďalší dôkaz Putinovej brutality.

Za smrť Alexeja Navaľného je zodpovedný Putin, vyhlásil americký prezident Biden
Prezident USA Joe Biden. Foto: TASR/AP

Za smrť ruského opozičného predáka Alexeja Navaľného je zodpovedný ruský prezident Vladimir Putin, vyhlásil v piatok (16. 2.) americký prezident Joe Biden.

Pri prejave v Bielom dome udalosť označil za ďalší dôkaz Putinovej brutality. Dodal, že jeho vláda zvažuje, aké ďalšie kroky proti Moskve by mohla podniknúť.

Uviedol, že nevie, čo sa presne Navaľnému stalo, avšak nemá dôvod neveriť správe ruských úradov, že väznený opozičník zomrel. „Ako milióny ľudí po celom svete doslova nie som prekvapený a zároveň som touto správou pobúrený,“ povedal.

„Ruské úrady budú mať vlastný príbeh, ale nenechajte sa zmiasť. Za smrť Navaľného je zodpovedný Putin. Putin je zodpovedný. Čo sa mu stalo, to je ďalším dôkazom Putinovej brutality, „uviedol.

Navaľnyj bol roky hlavnou tvárou ruskej opozície a hlasno kritizoval Putinov režim, predovšetkým za korupciu. Od roku 2021 ho väznili a ruská väzenská služba v piatok uviedla, že 47-ročnému mužovi sa po prechádzke vo väzenskej kolónii za polárnym kruhom urobilo zle a stratil vedomie, načo sa ho nepodarilo oživiť.

Biden v prejave hovoril o Navaľného odvahe a povedal, že opozičník bol aj za mrežami „silným hlasom pravdy“. Nechcel povedať, či bude Washington na jeho smrť nejako reagovať. Na otázku odpovedal, že vláda „sa pozerá na celý rad možností“, pokiaľ ide o protiruské opatrenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet