Na hlavný obsah

Ako dieťa vyrastal v chudobe, stal sa z neho slovenský velikán. Jozef Kroner sa narodil pred 100 rokmi

Jozef Kroner stvárnil desiatky postáv.

Ako dieťa vyrastal v chudobe, stal sa z neho slovenský velikán. Jozef Kroner sa narodil pred 100 rokmi
Na snímke Jozef Kroner. Foto: RTVS

Jozef Kroner by dnes oslávil 100 rokov. Bol to legendárny filmový a televízny herec, dlhoročný člen Slovenského národného divadla (SND) a vášnivý rybár. Patril k najvýraznejším talentom. Má na konte viac ako 170 filmových a 100 divadelných úloh.

Jozef Kroner sa narodil 20. marca 1924 v staničnom domčeku v Staškove na Kysuciach. Pochádzal z 12 detí. Boli veľmi chudobní a odtiaľ pramení jeho vášeň k rybárstvu. Často nebolo čo do hrnca a tak deti v rieke Kysuca chytali ryby.

Jozef Kroner herectvo nikdy neštudoval. Vyučil sa v Považských strojárňach a popri tom hral v ochotníckom divadelnom súbore svojho otca.

„Môj starý otec Ľudovít Kroner bol ochotníckym hercom a režisérom, všetky deti zapájal do divadelného diania,“ priblížila členka Divadla Astorka Korzo ’90 Zuzana Kronerová.

Pozrite si celú reportáž relácie Správy RTVS o živote Jozefa Kronera, ktorú pripravila redaktorka Andrea Šuvadová:

Postavy Jozefa Kronera

Významnou udalosťou v živote Jozefa Kronera bol jeho angažmán v martinskom komornom divadle. „Považoval tento angažmán za najplodnejšie divadelné obdobie,“ informoval divadelný historik a teatrológ Karol Mišovic.

Neskôr sa pridal k činoherného súboru SND. Bol jeho súčasťou takmer 30 rokov. „Stvárňoval pravidelne drobné figúrky, rozmerom aj obsahom malé postavy, ale divákom bol neuveriteľne blízky tým, že dokázal byť autentický. Z jeho inscenácií dýchala človečina,“ opísal Mišovic.

Adam Krt v Rysavej jalovici, Michal Pichanda v Tisícročnej včele, Pacho, hybský zbojník. S príchodom do hlavného mesta prišli herecké ponuky z filmu, televízie aj rozhlasu. Medzinárodne uznávaným sa Jozef Kroner stal aj pre svoj bravúrny výkon v oscarovej dráme Obchod na Korze.

Napriek tomu, že bol Jozef Kroner čoraz populárnejší a zaneprázdnenejší, jeho jediná dcéra Zuzana hovorí o šťastnom detstve.

„Moja mamička bola tiež skvelou herečkou a veľmi dobrou partnerkou, keďže ona sama už nebola taká populárna a slávna. otcova hviezda stúpala, ale veľmi ho podporovala,“ zaspomínala Zuzana Kronerová.

Nezabudnuteľný hlas Jozefa Kronera znel často aj z rozprávok. Legendárny umelec vedel pútavo rozprávať príbehy zo života a napísal aj ilustroval niekoľko kníh.

Spomienka na Jozefa Kronera je zaznamenaná V archíve RTVS v rozhlasových hrách, inscenáciách, či vo filmoch. Medzi nimi aj film Muž, ktorý vedel lietať. Televízia ho vysielala iba raz. Na Vianoce v roku 1966.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko