Na hlavný obsah

Krišanda chce viac športových prenosov na obrazovkách RTVS, pomôcť má podľa neho bodovací systém

Budúcnosti športu na obrazovkách RTVS sme sa venovali v relácii Šport: 24.

Krišanda chce viac športových prenosov na obrazovkách RTVS, pomôcť má podľa neho bodovací systém
Na snímke štátny tajomník pre šport Ján Ján Krišanda. Foto: RTVS

Cena vysielacích práv na športové podujatia reprezentačného významu v posledných rokoch dramatický stúpa. Nie je v ekonomických možnostiach RTVS, aby v silnom konkurenčnom boji preplatila komerčných hráčov na trhu.

Stratu vysielacích práv RTVS na veľké podujatia, ako sú napríklad majstrovstvá sveta v hokeji, kritizujú aj predstavitelia súčasnej vládnej koalície. Ich rozhodnutie znížiť financovanie verejnoprávneho vysielateľa o 55 miliónov eur však ani tejto oblasti nepomohlo.

O budúcnosti športových prenosov na obrazovkách RTVS diskutoval v relácii Šport: 24 štátny tajomník pre šport Ján Krišanda.

Žgravčák sa chce inšpirovať Európou

Ceny vysielacích práv pre lukratívne športové podujatia medziročne rastú, čo spôsobuje nepriaznivú situáciu na trhu so športovými licenciami pre verejnoprávnych vysielateľov. RTVS na túto skutočnosť už dlhodobo upozorňuje.

Podľa riaditeľa sekcie športu Jána Žgravčáka by bolo možným riešením vytvorenie zákona, ktorý by určil zoznam veľkých podujatí, ktoré musia byť zo zákona na našom území vysielané na voľnošíriteľnom športovom kanáli, ktorý má verejnoprávna televízia, čo by to licencori museli rešpektovať.

„Zmena by mohla spočívať práve v tom, čo je v Európe už bežné. Istým spôsobom zákonné legislatívne podporenie garantovania vysielania celospoločensky významných športových podujatí práve u národného vysielateľa, to znamená vo verejnoprávnej televízii. Funguje to takto v Maďarsku, bolo to tak aj vo Veľkej Británii a je to tak aj v iných štátoch v krajinách Európskej únie. Takýmto spôsobom, nie exkluzívne, by sme sa k vysielacím právam mohli dostať. To znamená, že aj súkromní vysielatelia by mohli nakupovať tieto práva“ vysvetlil Žgravčák, podľa ktorého má RTVS všetko na to, aby mohla vysielať prenosy z významných podujatí na najvyššej úrovni. Jediné, čo jej chýba, sú peniaze na nákup licenčných práv.

Pozrite si celé vyjadrenie riaditeľa sekcie športu Jána Žgravčáka:

Krišanda chce motivovať organizátorov športových podujatí

Cestou podpory verejnoprávneho vysielateľa by sa chcel uberať aj Krišanda. „Ambíciou je podporiť verejnoprávnu televíziu a nebránime sa tomu, ak to prinesie zmysluplný projekt. Príjem RTVS z predaja práv, aj preto, že nemôžu nakúpiť práva na ľadový hokej, klesol z 13 miliónov na 9 miliónov. Štátna športová politika by sa mala uberať aj týmto smerom,“ povedal Krišanda, ktorý následne ozrejmil, akým spôsobom chce usporiadateľov športových podujatí motivovať, aby práva poskytli práve RTVS.

„Už teraz spracovávame usmernenia na podporu významných športových podujatí. Existovať bude bodovací systém. Tí usporiadatelia, ktorí sa budú uchádzať o štátny príspevok, majú v bodovacej stupnici výrazný počet bodov za to, ak tieto vysielacie práva bude mať RTVS,“ ozrejmil.

Podľa Krišandu mala verejnoprávna televízia vysielať aj priame prenosy z januárového Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej. Hoci RTVS prejavila obrovský záujem, vysielacie práva vtedy skončili v rukách súkromného vysielateľa.

Krišanda ďalej pripúšťa, že úpravou zákona alebo nejakým usmernením by mohlo byť zadefinované, čo je verejný záujem pri organizácii podujatia a kde má byť vysielané.

„Príjem z týchto významných športových podujatí je výrazný a šport je jednou z najlepších a najlacnejších reklám Slovenska. Keď si vezmeme, tak Fond na podporu športu podporil Svetový pohár v Jasnej sumou 766-tisíc eur a späť do štátneho rozpočtu prišlo 1,5 milióna eur,“ uzavrel štátny tajomník pre šport.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport