Na hlavný obsah

Česko v reakcii na smerovanie zahraničnej politiky SR ruší spoločné medzivládne rokovania

Signalizuje to zhoršenie vzťahov po nástupe Fica k moci.

Česko v reakcii na smerovanie zahraničnej politiky SR ruší spoločné medzivládne rokovania
Predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico (Smer-SD) a český premiér Petr Fiala. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Česko v reakcii na smerovanie zahraničnej politiky Slovenska a jeho vzťahu k Rusku ukončí medzivládne konzultácie so SR. Českému portálu Seznam Zprávy informáciu potvrdil člen kabinetu. Po rokovaní to oznámil aj český premiér Petr Fiala. Signalizuje to zhoršenie vzťahov po nástupe premiéra Roberta Fica (Smer-SD) k moci.

„Nepovažujeme za vhodné, aby sme v nadchádzajúcich týždňoch až mesiacov uskutočnili medzivládne konzultácie s vládou Slovenskej republiky,“ vyhlásil Fiala. Slovenskú vládu už podľa českého premiéra o tomto kroku informovali.

Fiala vysvetlil, že medzi českou a slovenskou vládou existujú výrazné názorové rozdiely v niektorých zásadných zahranično-politických oblastiach.

Jedným z dôvodov pre pozastavenie spoločných konzultácií bolo aj stretnutie slovenského šéfa diplomacie Juraja Blanára (Smer-SD) s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v tureckej Antalyi, ktoré označil Fiala za problematické.

Medzivládne konzultácie sú rokovania premiérov a členov vlád, ktoré symbolizujú nadštandardné vzťahy medzi krajinami.

Lipavský: Priatelia majú byť k sebe úprimní

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský uviedol, že ČR si želá dobré vzťahy nielen medzi Čechmi a Slovákmi navzájom, ale aj na politickej úrovni.

„Avšak rozdiely v pohľadoch na zásadné zahraničnopolitické témy medzi nami a kolegami na Slovensku nás jednoducho nemôžu nechať úplne chladnými,“ povedal. Priatelia majú byť k sebe podľa neho úprimní a majú si vedieť povedať aj nepríjemné veci.

„A ak sa Slovensko snaží o diplomaciu na obidve strany, skúsenosť je taká, že väčšinou zostanete na jednej strane,“ dodal Lipavský.

Fico: Rozhodnutie Česka berieme na vedomie

Slovenský premiér Robert Fico tvrdí, že „česká vláda sa rozhodla ohroziť slovensko-české vzťahy len preto, lebo má záujem podporovať vojnu na Ukrajine“. Uviedol to vo videu, ktoré zverejnil na svojom facebooku.

Podľa neho sú vzťahy Slovenska a Česka „plné priateľstva, príbuzenských vzťahov a porozumenia“. „Slovenská vláda nebude nikdy vystavovať takéto hlboké slovensko-české vzťahy žiadnemu ohrozeniu,“ povedal.

Dodal, že rozhodnutie českého premiéra neovplyvní suverénnu zahraničnú politiku Slovenska. Vláda Českej republiky je podľa Fica na Slovensku kedykoľvek vítaná.

„Naše politické vzťahy nebudeme zaťažovať rozdielnymi pohľadmi na svet, ktoré nemajú nič spoločné so slovensko-českým spolužitím,“ uviedol vo videu.

Šimečka: Najhorší moment od samostatnosti ČR a SR

Rozhodnutie českej vlády odložiť česko-slovenské medzivládne konzultácie považuje predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka za asi najhorší moment od vzniku samostatných republík. V tejto súvislosti hovorí o obrovskej hanbe a poškodení vzájomných vzťahov.

„Vladimírovi Mečiarovi trvalo päť rokov, kým zo Slovenska spravil čiernu dieru na mape Európy, Robert Fico ho dokázal dobehnúť za päť mesiacov,“ konštatoval Šimečka.

Pripomína však zároveň, že Slovensko nie je ani premiér Fico, ani šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (obaja Smer-SD), ktorý sa nedávno v Turecku stretol s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejov Lavrovom.

Podľa Šimečku považuje obrovská časť ľudí na Slovensku EÚ a NATO za ich prirodzený životný priestor a Českú republiku za najbližšieho partnera.

„Je to vláda s najslabšou väčšinou a ani zďaleka nereprezentuje názory väčšiny ľudí na Slovensku,“ zdôrazňuje Šimečka s tým, že v Prahe bude partnerom tlmočiť jasné proeurópske a demokratické hodnoty množstva ľudí na Slovensku.

KDH hovorí o poškodzovaní záujmov štátu

O vážnom poškodzovaní štátnych záujmov v súvislosti s avizovaným prerušením rokovaní českej a slovenskej vlády hovorí aj KDH.

„Aj vzhľadom na to, že premiér Fiala je jedným z kľúčových spojencov pri ochrane výlučných kompetencií členských štátov v EÚ,“ pripomína Miriam Lexmann s tým, že cenu za deštrukčný politický prístup Fica neplatíme len na Slovensku, ale i v zahraničí.

Reakcia prezidentky

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa bude usilovať o upevnenie vzťahov medzi Českom a Slovensko.

Uviedla to v reakcii na stredajšie rozhodnutie českej vlády odložiť česko-slovenské medzivládne konzultácie. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

„Keď oslabíme zahraničnú politiku z hľadiska hodnôt, môžeme stratiť priateľov. Je mi ľúto, že sa to deje. Zo svojej pozície sa budem naďalej snažiť posilňovať naše vzťahy,“ povedala Čaputová.

Babiš: Vzťahy ČR a SR narušil Matovič

Česko-slovenské vzťahy podľa českého expremiéra a šéfa najsilnejšej opozičnej strany ANO Andreja Babiša narušil v minulosti ako premiér Igor Matovič.

Rozhodnutím odložiť medzivládne konzultácie ich teraz úplne ničí predseda českej vlády Petr Fiala. Uviedol to v stredu na sociálnej sieti X.

„Toto je medzinárodná politika, nie detské ihrisko. Tam možno platí, že ak sa niekto správa zle, prestanete sa s ním rozprávať. Vláda sa ale nemá správať ako malé dieťa. Ak s krokmi slovenskej vlády nesúhlasí, o to viac s ňou má rokovať a presviedčať ju o potrebe zmeny pozície,“ kritizoval kroky Fialovho kabinetu Babiš.

Dodal, že v prípade Slovenska, s ktorým ČR vždy spájali mimoriadne silné a dobré vzťahy, to platí dvojnásobne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko