Na hlavný obsah

Hovorilo sa im slovenské Karlove Vary. Na východe Slovenska chátrajú liečivé kúpele

Košický kraj robí prvé kroky pre ich oživenie.

Hovorilo sa im slovenské Karlove Vary. Na východe Slovenska chátrajú liečivé kúpele
Chátrajúca budova Sobraneckých kúpeľov. Foto: RTVS

Košický samosprávy kraj podniká prvé kroky, aby oživil Sobranecké kúpele. Tie chátrajú už vyše 20 rokov. V minulosti sa im hovorilo aj slovenské Karlove Vary. Prameň v areáli bývalých kúpeľov má silné liečivé účinky na organizmus. Štatút kúpeľného miesta však tieto kúpele nikdy nemali.

Liečivé pramene v areáli bývalých kúpeľov majú priaznivé účinky na kožné choroby aj pohybové ústrojenstvo.

„Liečivé účinky minerálnej vody sú síce historicky overené, ale oficiálne neboli stanovené medicínske indikácie,“ uviedol riaditeľ Ústavu geovied Stanislav Jacko.

Osudu Sobraneckých kúpeľov sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Lucia Benetínová:

„Aktuálne prebiehajú hydrogeologické a hydrodynamické skúšky, na základe ktorých budeme okrem iného vedieť výdatnosť vrtov a prameňa, teplotu vody či technický stav technologických zariadení nad vrtmi,“ priblížila hovorkyňa KSK Katarína Strojná.

Aby sa voda mohla používať na lekárske účely, musí mať certifikát. O jeho udelení rozhoduje rezort zdravotníctva.

„Komplexná laboratórna analýza týchto vôd preukázala, že sa jedná o studenú izotonickú prírodnú vodu, silne mineralizovanú, chloridovú, sodnú, sulfánovú vodu so zvýšeným obsahom fluóru,“ opísal Jacko.

„Sú tam minerálne pramene, ktoré sú porovnateľné s vodou v Trenčianskych kúpeľoch, poprípade Piešťanoch s vysokým obsahom síry,“ hovorí Mario Fiedler – fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia, Michalovce.

Vodu z prameňa dlhodobo využívajú miestni obyvatelia. Kúpu sa v nej aj ju pijú. Znovuotvorenie kúpeľov by pomohlo oživiť región so sedem percentnou nezamestnanosťou.

„Z jednodňového turizmu, ktorý tu v regióne máme, by sa to znásobilo na viac dní. Prinieslo by to veľa turistov a nabalilo by sa na to veľa služieb – od ubytovania, stravovania a na to napojené ďalšie služby,“ upozornil primátor mesta Sobrance Ján Sklár.

Až po certifikácii prameňov, pristúpi košická regionálna samospráva k ďalšej fáze projektu, a to k renovácii areálu sobraneckých kúpeľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny