Na hlavný obsah

Erózia pohlcuje časť pobrežia francúzskeho letoviska Vias. Úrady majú záchranný plán

Pláž nahradil val z balvanov, ktorý odoláva náporu vĺn.

Erózia pohlcuje časť pobrežia francúzskeho letoviska Vias. Úrady majú záchranný plán
Obyvateľ mestečka Vias Jean-Raymon Richaud. Foto: RTVS

Jedno z najväčších prímorských letovísk vo Francúzsku Vias je v ohrození. Spôsobuje to erózia, ktorá neúprosne pohlcuje časť jeho pobrežia. Úrady však majú plán, ako územie zachrániť.

Jean-Raymon Richaud žije vo francúzskom mestečku Vias už 41 rokov. Z roka na rok sa k jeho domu čoraz viac približuje more. Momentálne ho má skoro za plotom. „V minulosti tu bola veľká pláž. Bola široká aj 50 metrov. Pamätám si, ako sme tu hrávali volejbal,“ povedal.

Na fotografii z roku 2012 vidno kúsok pláže. Dnes však po nej nie je ani stopy. Nahradil ju mohutný val z balvanov. Ten musí odolávať náporu vĺn, no každoročne prichádza o viac ako meter. Odborníci však majú riešenie.

O situácii v prímorskom letovisku vo Francúzsku informovali v reportáži v Správach RTVS redaktori Samuel Kázik a Klaudia Mikolášová:

„Ide o systém sietí ukotvených na pobreží tak, aby zachytávali piesok a následne vytvorili podmorskú hydraulickú dunu, ktorá by časom prirodzene tlmila energiu vĺn,“ vysvetlil geomorfológ z laboratória v Montpellieri Tony Rey.

Ak by to zafungovalo, opäť sa tu vytvorí pláž, ktorá sa bude zväčšovať, a tak budú obydlia chránené pred morom. Miestna samospráva plánuje novovzniknutý priestor využiť.

„Toto by mohli byť plochy, ktoré by sme v budúcnosti mohli prebudovať na podnikateľské aktivity alebo bývanie,“ uviedol podpredseda miestnej samosprávy Loïc Linares.

Podobné problémy z eróziou ako vo Vias zažívajú aj iné obľúbené letoviská v Európe, napríklad San Teodoro v Taliansku či grécke ostrovy Lesbos a Lefkada.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet